W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia

Zakres działalności sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Do zakresu działania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy: 

  • nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, 

  • nadzór nad jakością zdrowotną żywności w tym żywnością prozdrowotną, 

  • nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, 

  • nadzór nad importem i eksportem żywności, 

  • rozpatrywanie wniosków i interwencji konsumentów, w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze,  

  • przygotowywanie decyzji i wykonywanie czynności związanych  
    z postępowaniem administracyjnym drugiej instancji w zakresie Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia  

  • koordynowanie działań na nadzorowanym terenie w ramach System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach- RASFF (Rapid Alert System  
    for Food and Feed), 

  • prowadzenie dochodzenia w przypadku zbiorowych zatruć pokarmowych, 

  • przeprowadzanie ocen sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego w oparciu o jadłospisy dekadowe, w porównaniu z obowiązującymi normami żywienia dla ludności Polski, 

  • realizacja „Planu pobierania próbek do badań żywności w ramach urzędowej kontroli  
    i monitoringu dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej”, 

  • prowadzenie na bieżąco bazy danych wyników badania próbek pobranych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu żywności, 

  • zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,  

  • prowadzenia na bieżąco bazy danych obiektów branży żywnościowej będących  
    pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, 

  • dokonywanie oceny stopnia wdrożenia procedur kontroli wewnętrznej opartych  
    na zasadach GHP/GMP oraz systemu HACCP w nadzorowanych zakładach,  

  • współpraca z innymi służbami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności. 

{"register":{"columns":[]}}