Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia
Zakres działalności sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Do zakresu działania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy:
-
nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
-
nadzór nad jakością zdrowotną żywności w tym żywnością prozdrowotną,
-
nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością,
-
nadzór nad importem i eksportem żywności,
-
rozpatrywanie wniosków i interwencji konsumentów, w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze,
-
przygotowywanie decyzji i wykonywanie czynności związanych
z postępowaniem administracyjnym drugiej instancji w zakresie Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
-
koordynowanie działań na nadzorowanym terenie w ramach System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach- RASFF (Rapid Alert System
for Food and Feed),
-
prowadzenie dochodzenia w przypadku zbiorowych zatruć pokarmowych,
-
przeprowadzanie ocen sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego w oparciu o jadłospisy dekadowe, w porównaniu z obowiązującymi normami żywienia dla ludności Polski,
-
realizacja „Planu pobierania próbek do badań żywności w ramach urzędowej kontroli
i monitoringu dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej”,
-
prowadzenie na bieżąco bazy danych wyników badania próbek pobranych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu żywności,
-
zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
-
prowadzenia na bieżąco bazy danych obiektów branży żywnościowej będących
pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
-
dokonywanie oceny stopnia wdrożenia procedur kontroli wewnętrznej opartych
na zasadach GHP/GMP oraz systemu HACCP w nadzorowanych zakładach,
-
współpraca z innymi służbami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności.