W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#latozsanepidem Grzyby

Grzybobranie to popularna forma spędzania wolnego czasu. Walory zapachowe i smakowe sprawiają, że grzyby są chętnie spożywane przez ludzi. W polskich lasach ­rośnie wiele gatunków grzybów. Szczególnie niebezpieczne są te trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Główną przyczyną zatrucia grzybami jest ich niewłaściwe rozpoznanie.

Pamiętaj o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania:

Nie zbieraj grzybów, jeśli ich nie znasz.
Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’.
Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
Nie identyfikuj grzybów próbując ich!

Nie zaleca się spożywania grzybów kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym i osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Zachęcamy do zapoznania się z załączoną grafiką dotyczącą zatruć grzybami. 

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}