W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#latozsanepidem Warzywa sezonowe - sierpień

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy zjadać minimum 400 g warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Latem wyzwanie, jakim jest włączenie warzyw do każdego posiłku, staje się łatwe i przyjemne. W teorii odżywiania sezonowego najważniejsze jest, aby spożywać warzywa w ich naturalnym okresie występowania, dzięki czemu możemy wykorzystać ich najwyższe walory odżywcze, smakowe i zapachowe.

W sierpniu warto sięgać po:

  • kapustę białą i czerwoną
  • fasolkę szparagową
  • pomidory
  • buraki
  • cebulę
  • kalafior
  • rzodkiewkę
  • cukinię
  • marchew
  • ogórki
  • paprykę

Warzywa zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych wpływających pozytywnie na organizm. Najlepiej spożywać je w formie nieprzetworzonej (na surowo) lub poddać krótkiej obróbce termicznej.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}