W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Tydzień higieny rąk

Mycie rąk to prosty i skuteczny sposób, by ograniczyć rozprzestrzenianie się zakażeń. Brudne ręce przenoszą czynniki chorobotwórcze – zwiększają ryzyko infekcji bakteryjnych, wirusowych i pasożytniczych, które nabywamy wkładając ręce do ust. Każde dotknięcie klamki, banknotu czy poręczy w autobusie sprawia, że na nasze ręce dostaje się od 100 do 10 tys. drobnoustrojów. Ciepła woda i mydło potrafią usunąć nawet do 100% tych drobnoustrojów. Odpowiednie mycie rąk znacznie ogranicza szerzenie się zakażeń: może o 50% zmniejszyć liczbę chorób biegunkowych i o około 30% liczbę zakażeń dróg oddechowych.

Jak prawidłowo myć ręce?

  • myj ręce ok. 30 sekund,
  • rozpocznij od zmoczenia rąk ciepłą wodą,
  • nabierz tyle mydła, aby pokryło całą powierzchnię dłoni,
  • namydl obydwie wewnętrzne powierzchnie dłoni,
  • spleć palce i namydl je,
  • namydl kciuk jednej dłoni drugą ręką i na przemian,
  • namydl wierzch jednej dłoni wnętrzem drugiej i na przemian,
  • namydl obydwa nadgarstki,
  • na koniec dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem.

Kiedy należy myć ręce?

  • po powrocie do domu z pracy, ze sklepu, po podróży środkami komunikacji miejskiej,
  • przed przygotowywaniem posiłku, w trakcie przygotowywania go i przed samym jedzeniem,
  • po skorzystaniu z toalety,
  • po kontakcie ze zwierzętami i przedmiotami należącymi do nich (kuweta, smycz, zabawki),
  • po kichaniu, kasłaniu, czyszczeniu nosa,
  • po wykonaniu opatrunku na skaleczeniu, ranie, zmianach skórnych,
  • po czynnościach porządkowych, wyniesieniu śmieci,
  • po trzymaniu pieniędzy,
  • po kontakcie z osobą chorą w domu lub szpitalu.

Ciekawostki dotyczące higieny rąk:

  • na każdym centymetrze kwadratowym skóry występuje ok. 5 mln bakterii,
  • drobnoustroje mogą utrzymywać się na skórze rąk od kilkunastu do kilkuset minut, np. wirus grypy -10-15 minut, rotawirus- do 4 godzin (240 minut),
  • 70% ludzi nie myje rąk po skorzystaniu z toalety, a 95% nie myje ich prawidłowo,
  • 95% osób myje ręce zbyt krótko- średni czas to tylko 6 sekund. Tymczasem dopiero 15 sekund pozwala zredukować liczbę drobnoustrojów o około 90%, natomiast kolejne 15 umożliwia pozbycie się ich całkowicie,
  • przeciętnie na myszce komputerowej znajduje się 260 bakterii na cm3, na klawiaturze -511, a na telefonie- aż 3 895. Dlatego też warto czyścić te urządzenia dezynfekującą chusteczką,
  • wilgotna powierzchnia skóry jest głównym czynnikiem, który wpływa na ilość bakterii - ręce należy więc dobrze wysuszyć po ich umyciu,
  • automatyczne suszarki do rąk powodują powstawanie aerozolu, czyli drobnych kropli zawieszonych w powietrzu, które mogą transportować bakterie i wirusy.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}