W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zanieczyszczenia w łańcuchu żywnościowym

Poziomy zanieczyszczeń w żywności i paszach są zwykle zbyt niskie, by zaszkodzić konsumentowi i zwierzętom, ale mogą wywoływać skutki, takie jak zatrucia pokarmowe, a ich występowanie lub gromadzenie z biegiem czasu wpłynąć na zdrowie zwierząt i ludzi.

Jakie rodzaje zanieczyszczeń znajdują się w żywności i paszach?

  • Naturalne toksyny – z grzybów, glonów lub roślin, w tym niektórych chwastów i planktonu morskiego;
  • Metale i substancje nieorganiczne – ołów, rtęć i takie substancje, jak azotyny lub fluor;
  • Produkty lecznicze weterynaryjne niedopuszczone do obrotu – Zabronione stosowanie
  • u zwierząt służących do produkcji żywności;
  • Zanieczyszczenie środowiskowe – przemysłowe substancje chemiczne i chemia konsumencka obecne w powietrzu, glebie i wodzie;
  • Zanieczyszczenia procesowe – powstające podczas obroki termicznej. 

Jak chroni się konsumentów oraz zwierzęta?

ZBIERANIE DANYCH – Państwa członkowskie informują nas (EFSA przyp. red.) o zanieczyszczeniu żywności i jego poziomie → OCENA RYZYKA – Naukowcy oceniają narażenie ludzi i zwierząt na substancje zanieczyszczające oraz potencjalne ryzyka → ZARZĄDZANIE RYZYKIEM – Dane i porady zapewniają podstawy naukowe decyzji podejmowanych przez osoby zarządzające ryzykiem

Więcej informacji można znaleźć na stronie: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl.

Materiały

Zanieczyszczenia w łańcuchu żywnościowym - infografika
Contaminants​_PL6-1.jpg 0.46MB
{"register":{"columns":[]}}