W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat z dnia 10.11.2025 r. o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w powiecie słupskim

Komunikat

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Słupsku na podstawie monitoringu jakości wody do spożycia informuje, że woda z publicznych sieci wodociągowych na terenie powiatu słupskiego jest bezpieczna i zdatna do spożycia przez ludzi za wyjątkiem miejscowości:
1)    Gmina Ustka: Machowino – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia
dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
2)    Gmina Ustka: Zimowiska, Grabno – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia
dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
3)    Gmina Damnica: Łebień - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznych mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
4)    Gmina Damnica: Zagórzyca - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznych mętności oraz mangan - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
5)    Gmina Redzikowo: Wielichowo - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznych mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
6)    Gmina Damnica: Strzyżyno - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznych mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
7)    Gmina Kępice: Przyjezierze - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi
na przekroczenie wartości parametrycznych: mętności i ogólnej liczby mikroorganizmów
w 22°C - wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla: niemowląt i dzieci do lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością (np. transplantacje, chemioterapia, chorych na AIDS) należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia;
8)    Gmina Kępice: Podgóry - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi
na przekroczenie wartości parametrycznej ogólnej liczby mikroorganizmów w 22°C
- wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla: niemowląt i dzieci do lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością (np. transplantacje, chemioterapia, chorych na AIDS) należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.

PPIS w Słupsku na bieżąco monitoruje działania, które są podejmowane przez zarządców urządzeń wodociągowych, w celu poprawy jakości wody dostarczanej konsumentom.

{"register":{"columns":[]}}