Komunikat z dnia 5.11.2025 r. o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w powiecie słupskim
05.11.2025
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Słupsku na podstawie monitoringu jakości wody do spożycia informuje, że woda z publicznych sieci wodociągowych na terenie powiatu słupskiego jest bezpieczna i zdatna do spożycia przez ludzi za wyjątkiem miejscowości:
1) Gmina Ustka: Machowino – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
2) Gmina Ustka: Zimowiska, Grabno – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
3) Gmina Damnica: Łebień - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznych mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
4) Gmina Damnica: Zagórzyca - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznych mętności oraz mangan - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
5) Gmina Redzikowo: Wielichowo - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznych mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
6) Gmina Damnica: Strzyżyno - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznych mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak).
PPIS w Słupsku na bieżąco monitoruje działania, które są podejmowane przez zarządców urządzeń wodociągowych, w celu poprawy jakości wody dostarczanej konsumentom.