W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Edukacja żywieniowa w ramach projektu „W zdrowym ciele mały brzuch”

19.06.2023

Trwa realizacja projektu PSSE w Sochaczewie pn. „W zdrowym ciele mały brzuch”, którego celem jest kształtowanie u dzieci i młodzieży z terenu powiatu sochaczewskiego w wieku przedszkolnym i szkoły podstawowej nawyków zdrowego odżywiania się, aktywnego stylu życia, a także kreowanie prozdrowotnego środowiska w przedszkolu, szkole i w domu. Pracownicy Sekcji Żywności i Żywienia PSSE w Sochaczewie oraz Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia przeprowadzili cykl spotkań edukacyjnych w szkołach na terenie powiatu sochaczewskiego. Celem było przekazanie dzieciom rzetelnej wiedzy na temat żywności i żywienia, kształtowanie sprzyjających zdrowiu zachowań żywieniowych, rozwijanie kompetencji w zakresie edukacji konsumenckiej oraz umacnianie roli codziennej aktywności fizycznej jako czynnika determinującego zdrowie.

Zajęcia edukacyjne z uczniami klas młodszych odbyły się 19.06.2023 r. w Szkole Podstawowej im. Żołnierzy AK Cichociemnych w Brzozowie Starym oraz w Szkole Podstawowej im. Władysława Jagiełły w Śladowie. Omówiono temat prawidłowego odżywiania, zaprezentowano talerz zdrowego żywienia, zwrócono uwagę na sezonowość owoców i warzyw, rolę wody w organizmie oraz zalety aktywności fizycznej. W ramach zajęć obyły się zabawy edukacyjne z dziećmi.

 

Prelekcje w ramach projektu „W zdrowym ciele mały brzuch” wraz z projekcją filmików edukacyjnych odbyły się w dniu 19.06.2023 r. w Szkole Podstawowej im. K.K. Baczyńskiego w Wymysłowie oraz Szkole Podstawowej im. gen. Stanisława Grzmota-Skotnickiego w Młodzieszynie. Uczniom wyjaśniono czym jest racjonalne żywienie i jak ważną rolę pełni w rozwoju fizycznym i umysłowym człowieka. Zaprezentowano talerz zdrowego żywienia i przykładowe propozycje dobrze skomponowanych posiłków. Podkreślono, że spożywanie posiłków o stałych porach w ciągu dnia zapewnia lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie składników odżywczych. Zwrócono uwagę na spożywanie warzyw i owoców jak najczęściej oraz w jak największych ilościach (minimum połowa tego co zjada się w ciągu dnia) z zachowaniem odpowiednich proporcji: ¾ warzyw oraz ¼ owoców. Omówiono spożywanie produktów zbożowych, zwłaszcza pełnoziarnistych, zaprezentowano obrazkowe porównanie zawartości błonnika w produktach spożywczych. Ponadto zaprezentowano źródła białka, omówiono rolę nabiału, mięsa, ryb, jaj oraz nasion roślin strączkowych, podając pomysły na ich zastosowanie w kuchni. Przedstawiono także temat tłuszczy w diecie. Zachęcano do unikania spożycia cukru, słodyczy, słodkich napojów i zastępowanie tych produktów owocami oraz orzechami. Rekomendowano niedosalanie potraw oraz wybieranie produktów z małą zawartością soli, unikanie słonych przekąsek, produktów typu fast-food. Podkreślono rolę aktywności fizycznej jako podstawowego elementu zaleceń zdrowego stylu życia.

 

Projekt realizowany jest w partnerstwie ze Starostwem Powiatowym w Sochaczewie oraz gminami z terenu powiatu sochaczewskiego.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}