W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakres zadań Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Do zadań Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:

  1. kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne przy produkcji żywności, obrocie żywnością oraz produkcji i obrocie materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością; 
  2. pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością; 
  3. ocenę jakości i sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego; 
  4. udział w realizacji programów promujących działania na rzecz zapewnienia racjonalnego i zbilansowanego żywienia; 
  5. ocenę stopnia wdrożenia przez zakłady systemów bezpieczeństwa żywności, w tym zasad GHP, GMP oraz HACCP; 
  6. zatwierdzanie i rejestrację zakładów produkcji i obrotu żywnością, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz prowadzenie ewidencji obiektów żywnościowo-żywieniowych; 
  7. podejmowanie i prowadzenie działań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności (RASFF); 
  8. prowadzenie działań w ramach granicznej kontroli sanitarnej w miejscach docelowego przeznaczenia; 
  9. prowadzanie kontroli interwencyjnych, w tym dochodzenie przyczyn zatruć pokarmowych, opracowywanie dokumentów, pobieranie próbek podejrzanych o spowodowanie zatrucia; 
  10. sporządzanie wniosków o zastosowanie kary pieniężnej i przekazywanie ich do Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Białymstoku;
  11. współpracę z innymi organami, w tym: Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Farmaceutyczną i innymi w ramach zawartych porozumień;
{"register":{"columns":[]}}