Zdrowe nawyki, bezpieczne wybory: Kampania EFSA 2025 w walce z zaburzeniami odżywiania #Safe2Eat”
Dnia 9 czerwca 2025 w Szkole Podstawowej nr 11 im. mjr Jana Piwnika Ponurego w Starachowicach odbyło się spotkanie edukacyjne dotyczące zdrowego stylu życia, zasad prawidłowego odżywiania, zaburzeń odżywiania oraz bezpieczeństwa żywności.
Uczniom przedstawiono wykład multimedialny „Żywność i twoje zdrowie”, oraz „Na bakier z jedzeniem, czyli zaburzenia odżywiania”. Szczegółowo omówiono definicję zdrowia i czynniki warunkujące zdrowie, zaburzenia odżywiania w tym – anoreksja - bulimia - otyłość. Dokonano analizy powikłań w/w chorób, oraz korzyści zdrowotnych płynących z regularnej aktywności fizycznej. Podkreślono iż odżywianie jest ważną sferą w życiu człowieka. W drugiej części spotkania przedstawiono uczniom zagadnienia związane z trwającą kampanią EFSAz#Safe2Eat wskazując, iż jest to inicjatywa skierowana do konsumentów, mająca na celu podniesienie ich świadomości na temat zagrożeń związanych z nieprawidłowym obchodzeniem się z żywnością. Pokazano jak kampania promuje m.in. zasady higieny podczas przygotowywania posiłków, właściwe przechowywanie produktów oraz unikanie ryzyka skażenia bakteriami i innymi patogenami.
W ramach spotkania przedstawiono konkretne porady, takie jak:
• Regularne mycie rąk przed i po kontakcie z żywnością.
• Utrzymywanie odpowiedniej temperatury przecho
• wywania produktów.
• Unikanie krzyżowego skażenia poprzez oddzielne przygotowywanie surowego mięsa i warzyw.
• Sprawdzanie dat ważności i estetyki produktów spożywczych.
Zachęcono do śledzenia kolejnych inicjatyw EFSA, kończąc spotkanie słowami „Pamiętajmy – zdrowe odżywianie to nie tylko wybór odpowiednich produktów, ale także odpowiedzialne obchodzenie się z nimi, by cieszyć się smakiem, wartością odżywczą i bezpieczeństwem każdego posiłku. Razem możemy promować bezpieczne wybory żywieniowe i wspierać osoby zagrożone zaburzeniami odżywiania, tworząc społeczeństwo świadome i odpowiedzialne. Dołącz do kampanii EFSA 2025 i wspólnie budujmy zdrowszą przyszłość.”