W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dowiedz się więcej dzięki kampanii EFSA #Safe2EatEU!

Na grafice widoczny jest pieczony kurczak z ziemniakami i gałązkami rozmarynu, podany w naczyniu. Nałożony na zdjęcie biały prostokąt zawiera hasło: „Zapobieganie chorobom przenoszonym przez żywność? Nasz priorytet”. W dolnej części grafiki, na czarnym tle, znajdują się logotypy: Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz EFSA – Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, wraz z hasłem: „Sprawdzona wiedza, bezpieczna żywność”.

Bezpieczne postępowanie z żywnością: podstawowe wskazówki dotyczące bezpiecznego grillowania

Jakie są główne zasady bezpiecznego grillowania?

Grillowanie to świetny sposób na posiłki na świeżym powietrzu, ale wymaga przestrzegania zasad bezpieczeństwa, by zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność.

1. Jak dbać o czystość rąk i powierzchni podczas grillowania?

Należy myć ręce przed kontaktem z żywnością i po kontakcie z surowym mięsem. Narzędzia, deski do krojenia i powierzchnie należy dokładnie czyścić zarówno przed, jak i po użyciu.

2. Jak uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego podczas grillowania?

Surowe mięso, owoce morza i drób należy oddzielić od żywności poddanej obróbce termicznej. Należy używać osobnych naczyń i narzędzi do produktów surowych i tych już upieczonych, by zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu. Zawsze należy dokładnie czyścić grill po każdym użyciu w celu usunięcia resztek jedzenia, które mogą być siedliskiem bakterii.

3. Jak się upewnić, że żywność jest pieczona w odpowiedniej temperaturze?

Najlepiej używać termometru do żywności, aby sprawdzić, czy mięso osiągnęło właściwą temperaturę wewnętrzną. Należy sprawdzić, czy wypływające soki są klarowne. W przypadku ryb należy się upewnić, czy mięso w środku nie jest jeszcze różowe, aby mieć pewność, że ryba została właściwie upieczona.

4. Jak zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność podczas grillowania?

Potrawy należy podawać natychmiast po upieczeniu. Jeśli trzeba je przechować, należy utrzymywać je na grillu w temperaturze powyżej 60°C. Upieczone potrawy, które pozostały niezjedzone powinny być szybko schłodzone – najlepiej w ciągu 2 godzin, aby zapobiec namnażaniu się bakterii.

5. Jak bezpiecznie rozmrażać żywność przed grillowaniem?

Rozmrażanie powinno odbywać się w lodówce lub kuchence mikrofalowej. Nie należy rozmrażać produktów na blacie kuchennym.

 

Więcej informacji na stronie Kampanii EFSA #Safe2EatEU!  https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/proper-food-handling

{"register":{"columns":[]}}