W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”

EFSA - Bezpieczna żywność, pewny wybór - plakat kampanii

W okresie od września do listopada br. będzie prowadzona II edycja kampanii informacyjnej organizowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
„Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood. Ubiegłoroczna kampania cieszyła się lokalnym i globalnym zainteresowaniem, osiągnięty został jej cel, a  Polska uzyskała miano lidera wśród państw członkowskich uczestniczących w ww. kampanii.

 

O bezpieczeństwo żywności, którą spożywają mieszkańcy Europy dba EFSA oraz jej lokalne odpowiedniki, czyli krajowe urzędy i instytucje naukowe. W Polsce wiele instytucji wspiera
i współpracuje z EFSA. Główny Inspektorat Sanitarny jest zaangażowany w kampanię „Wybieraj bezpieczną żywność”, nadzoruje, wyznacza działania, które mają na celu dobro
i zdrowie całego społeczeństwa.

 

W trosce o nasze bezpieczeństwo każdego dnia naukowcy zajmują się oceną naukową  produktów, analizują ich skład, właściwe znakowanie, sposób przechowywania, terminy przydatności do spożycia. Nadrzędnym celem tej działalności jest zapewnienie bezpieczeństwa, dlatego EFSA bada i ocenia produkty spożywcze abyśmy byli spokojni,
że nasz wybór jest bezpieczny. Teraz Urząd  chce przybliżyć kulisy swojej działalności
i przedstawić w jaki sposób nauka wspiera nasze codzienne wybory żywieniowe.

Dlatego celem ogólnoeuropejskiej kampanii EFSA jest zachęcenie Europejczyków
do podejmowania świadomych wyborów dotyczących żywności. Poznamy i zrozumiemy kluczową rolę jaką dla bezpieczeństwa żywności odgrywają naukowcy i nauka. Począwszy
od wsparcia w nabywaniu umiejętności czytania etykiet, zrozumieniu zasad  stosowania substancji dodatkowych w żywności, po informacje praktyczne, czy na przykład takie: z jakiego powodu  surowe ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce ?

Wybór produktów i przygotowanie posiłków dla siebie, członków rodziny, czy też przyjaciół to duża odpowiedzialność. Danie powinno być nie tylko apetyczne i smakowicie wyglądać, ale przede wszystkim powinniśmy mieć pewność, że składniki użyte do jego przygotowania
są świeże, pochodzą z wiadomego źródła, a potrawa nie zawiera niepożądanych konserwantów, alergenów, że użyte produkty były prawidłowo przechowywane.

Tematy zagadnień tegorocznej edycji:

1. Suplementy diety;

2. Higiena żywności (w tym tematyka chorób przenoszonych drogą pokarmową);

3. Znakowanie żywności (z uwzględnieniem alergenów).

 

 

Zachęcamy Państwa do wzięcia udziału w przedsięwzięciu poprzez promowanie 
ww. zagadnień w placówkach oświatowo-wychowawczych, miejscach pracy oraz wśród społeczności lokalnej.

 

 

Materiały do wykorzystania:

 

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl,

 https://mcgis-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/malgorzata_gajewska02_sanepid_gov_pl/Ef_6e-JhygFHqu1aXqdRq7YBWpLMek-IKLBFaIiH5BMnNg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

opracował: Sekcja Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia PSSE w Świdnicy

Materiały

plakat żywność
plakat​_​_​_zywnosc​_v3.pdf 1.75MB
plakat suplementy
plakat​_​_​_suplementy​_​_​_v2.pdf 1.38MB
broszura żywność
broszura​_​_​_zywnosc​_​_​_v3.pdf 1.30MB
broszura suplementy
broszura​_​_​_suplementy​_​_​_v2.pdf 0.91MB
{"register":{"columns":[]}}