Kampania #Safe2Eat 2025 Budujemy zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa żywności w UE
We współpracy z partnerami z całej Europy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego krajowi partnerzy w całej Europie rozpoczynają tegoroczną edycję kampanii, która będzie charakteryzowała się jeszcze szerszym zasięgiem i lepszą komunikacją z odbiorcami. Realizowana już od pięciu lat kampania ma na celu zapewnianie konsumentom jasnych, opartych na nauce informacji i wskazówek na temat bezpieczeństwa żywności, aby pomóc im
w dokonywaniu świadomych wyborów dotyczących własnego odżywiania.
W 2025 roku kampania obejmuje 23 kraje, dla porównania w roku 2024 roku obejmowała18 krajów, co stanowi istotny kamień milowy w realizacji jej kluczowego celu, jakim jest pomoc większej liczbie mieszkańców i mieszkanek Europy w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych.
Wśród państw uczestniczących w kampanii w 2025 roku znalazły się: Albania, Austria, Belgia, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Cypr, Czechy, Estonia, Finlandia, Grecja, Węgry, Irlandia, Włochy, Łotwa, Luksemburg, Czarnogóra, Macedonia Północna, Norwegia, Polska, Rumunia, Słowacja, Hiszpania i Turcja.
Opierając się na zeszłorocznych osiągnięciach, w 2025 roku organizatorzy kampanii #Safe2Eat będą zwiększać jej oddziaływanie poprzez:
- Rozszerzenie zasięgu na 23 kraje, w tym pięć nowych krajów biorących udział w działaniach, zwiększanie zasięgu działań i zaangażowania w całej Europie.
- Zwrócenie uwagi na kluczowe obawy konsumentów dotyczące bezpieczeństwa żywności, takie jak rola nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności, znaczenie czytelnego oznaczania produktów oraz korzyści płynące z ograniczenia marnowania żywności.
- Zwiększenie dostępności informacji na temat bezpieczeństwa żywności dzięki nowym
i łatwym do zrozumienia materiałom dostosowanym do różnych grup demograficznych
i kontekstów kulturowych.
EFSA stawia na sukces w dłuższym ujęciu czasowym
„Ze względu na fakt, że konsumenci w Europie stawiają czoła wielu wyzwaniom, dokonując codziennych wyborów żywnościowych, chcemy wyposażyć ich w wiedzę potrzebną do podejmowania świadomych decyzji” – twierdzi dyrektor wykonawczy EFSA Bernhard Url. „Kampania Safe2Eat stanowi pomost łączący naukę o bezpieczeństwie żywności i codzienne decyzje, dostarczając jasnych i praktycznych informacji, które budują zaufanie konsumentów. Dzięki rozszerzeniu zasięgu kampanii na dodatkowe kraje w 2025 roku stawiamy kolejny krok w kierunku zapewnienia wszystkim mieszkańcom i mieszkankom Europy dostępu do wiarygodnych, opartych na nauce wskazówek dotyczących bezpieczeństwa żywności”.
Weź udział w kampanii
Przez cały rok w całej Unii Europejskiej oraz w poszczególnych państwach będą realizowane różnorodne działania w ramach kampanii Safe2Eat.
Zachęcamy konsumentów do odwiedzenia oficjalnej strony internetowej kampanii, zapoznania się z materiałami edukacyjnymi i obserwowania komunikatów kampanii w mediach społecznościowych, a w tym celu – do korzystania z hasztagu #Safe2EatEU.
EFSA – podstawowe informacje
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku. Jest on źródłem bezstronnych i neutralnych informacji naukowych oraz analiz opracowywanych z myślą o podmiotach zarządzających ryzykiem, a także informuje o zagrożeniach związanych z łańcuchem żywnościowym.
Urząd opracowuje analizy naukowe na potrzeby uchwalanych przepisów i rozporządzeń, które mają na celu ochronę europejskich konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością oraz współpracuje z partnerami krajowymi w celu zapewnienia spójności informacji na temat bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej.
Zapraszamy do śledzenia kampanii. W mediach społecznościowych znajdziecie ją, wpisując: #Safe2EatEU
Źródło oraz więcej informacji o kampanii:
https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat
7 czerwca 2025 r. Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło obchodów: „Nauka w działaniu”
7 czerwca kolejny już raz obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności.
Hasło tegorocznych obchodów „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności. Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i przekraczają wiele granic.
Wszystkie podmioty zaangażowane w łańcuch dostaw żywności — producenci, przetwórcy, przewoźnicy, sprzedawcy detaliczni, restauracje i konsumenci — opierają się na uniwersalnym stosowaniu dobrych praktyk, uzgodnionych procesów i standardów, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności jest organizowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), razem ze Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Każdy jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność rządów, producentów i konsumentów. Każdy ma swoją rolę do odegrania od gospodarstwa do stołu, aby zapewnić, że spożywana przez nas żywność jest bezpieczna i nie spowoduje szkód dla naszego zdrowia. Poprzez Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, WHO podejmuje wysiłki, aby włączyć bezpieczeństwo żywności do głównego nurtu porządku publicznego i zmniejszyć obciążenie chorobami przenoszonymi drogą pokarmową na całym świecie.
Źródło oraz więcej informacji:
https://www.gov.pl/web/gis/miedzynarodowy-dzien-bezpieczenstwa-zywnosci-2025-nauka-w-dzialaniu
Materiały
Safe2Eat 2025 - plakat 1Safe2Eat_Higiena_żywności_1_1080x1080.jpeg 0.48MB Safe2Eat 2025 - plakat 2
Safe2Eat_Higiena_żywności_2_1080x1080.jpeg 0.55MB Safe2Eat 2025 - plakat 3
Safe2Eat_Ogólny_1080x1080.jpg 0.34MB Safe2Eat 2025 - plakat 4
Safe2Eat_Suplementy_diety_1080x1080.jpeg 0.58MB Safe2Eat 2025 - plakat 5
Safe2Eat_Zapobiegania_chorobom_przenoszonym_przez_żywność_1_1080x1080.jpeg 0.71MB Safe2Eat 2025 - plakat 6
Safe2Eat_Zapobieganie_chorobom_przenoszonym_przez_żywność_2_1080x1080.jpeg 0.56MB