W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nadzór Bieżący i zapobiegawczy

 
Sekcja Bezpieczeństwa  Żywności i Żywienia sprawuje bieżący i zapobiegawczy nadzór nad jakością zdrowotną żywności w celu zapewnienia jej bezpieczeństwa, nad warunkami higienicznymi i zdrowotnymi produkcji, transportu, przechowywania, sprzedaży środków spożywczych i przedmiotów użytku oraz nad warunkami żywienia zbiorowego, a także   nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
 

Podejmowane działania zmierzają do osiągnięcia wysokiego poziomu ochrony życia i zdrowia ludzkiego przed czynnikami szkodliwymi. Nadzór ten sprawowany jest poprzez przeprowadzanie urzędowych  kontroli żywności, pobór próbek żywności do badań laboratoryjnych zgodnie  z krajowym harmonogramem  poboru w ramach Zintegrowanego Systemu Badania Żywności oraz prowadzenie postępowania administracyjno-egzekucyjnego wobec tych, którzy nie przestrzegają warunków higienicznych i zdrowotnych w procesie produkcji oraz wprowadzania do obrotu handlowego żywności.

{"register":{"columns":[]}}