W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkcja pierwotna

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdnicy przypomina, że zgodnie z art. 63 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.) podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną oraz działalność w zakresie dostaw bezpośrednich mają prawny obowiązek dokonania wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Wpis zostanie dokonany po złożeniu do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Świdnicy, ul. Wałbrzyska 15, 58-100 Świdnica, wniosku o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (w załączeniu formularz przedmiotowego wniosku). Dodatkowe informacje w powyższym zakresie można uzyskać w Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku (telefon 74/852 20 91/92 w. 27) od poniedziałku do piątku w godzinach od 7:30 do 15:05.

Formularz przedmiotowego wniosku jest załącznikiem nr 2 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 106, poz. 730), jest dostępny w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Świdnicy, u. Wałbrzyska 15, 58-100 Świdnica, Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku, I piętro, pok. nr 114, 115, 116 oraz na stronie internetowej http://psseswidnica.gis.gov.pl.

Ponadto zgodnie z art. 18 rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str.1) podmioty działające na rynku spożywczym powinny móc zidentyfikować każdą osobę, która dostarczyła im środek spożywczy oraz przedsiębiorcę, któremu dostarczyły swoje produkty. W tym celu podmioty te powinny utworzyć systemy i procedury umożliwiające przekazanie takich informacji na żądanie właściwych władz.

 

Materiały

Porozumienie - produkcja pierwotna
porozumienie-produkcja​_pierwotna.pdf 0.46MB
Informacja dla plantatorów i punktów skupu owoców i warzyw
{"register":{"columns":[]}}