Porady grzybowe i atesty na grzyby świeże
W związku z trwającym sezonem grzybowym informujemy, że Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdniku oferuje:
- bezpłatne porady grzybowe dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby
- wydawanie atestów na grzyby świeże dla podmiotów zarejestrowanych w Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Ocenie na podstawie cech zewnętrznych podlegają tylko gatunki grzybów świeżych dopuszczonych w Polsce do obrotu (Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy z dnia 17 maja 2011 r.)
Atesty wydawane są wyłącznie podmiotom wpisanym do rejestru zakładów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (zgodnie z art. 63 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,).
Punkt porad grzybowych:
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdniku
Al. Lotników Polskich 1, 21-045 Świdnik
Punkt czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00–10:00 lub po wcześniejszym uzgodn. tel. 81 745 56 10
Do oceny należy przynieść grzyby:
- świeże, nieuszkodzone, z całymi owocnikami (kapelusz + trzon)
- posegregowane według gatunków
- w całości, bez obróbki wstępnej (np. niedopuszczalne jest zdjęcie skórki z kapelusza maślaków, odcięcie trzonu itp.)
- najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10°C
- w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (zbyt młode grzyby mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku).
Nie podlegają ocenie:
- grzyby spleśniałe, rozmoczone, nasączone wodą,
- grzyby przetworzone (np. gotowane, marynowane, suszone)
Zatrucia grzybami
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn
w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.