W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Porady grzybowe i atesty na grzyby świeże

W związku z trwającym sezonem grzybowym informujemy, że Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdniku oferuje:

  • bezpłatne porady grzybowe dla osób prywatnych, zbierających grzyby na własne potrzeby
  • wydawanie atestów na grzyby świeże dla podmiotów zarejestrowanych w Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Ocenie na podstawie cech zewnętrznych podlegają tylko gatunki grzybów świeżych dopuszczonych w Polsce do obrotu (Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy z dnia 17 maja 2011 r.)

Atesty wydawane są wyłącznie podmiotom wpisanym do rejestru zakładów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (zgodnie z art. 63 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,).

Punkt porad grzybowych:

 Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna  w Świdniku

Al. Lotników Polskich 1, 21-045 Świdnik

Punkt czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00–10:00 lub po wcześniejszym uzgodn. tel. 81 745 56 10

 Do oceny należy przynieść grzyby:

  • świeże, nieuszkodzone, z całymi owocnikami (kapelusz + trzon)
  • posegregowane według gatunków
  • w całości, bez obróbki wstępnej (np. niedopuszczalne jest zdjęcie skórki z kapelusza maślaków, odcięcie trzonu itp.)
  • najpóźniej do 48 godzin od zbioru, jeśli są przechowywane w temperaturze do 10°C
  • w postaci całych, dobrze wykształconych owocników (zbyt młode grzyby mogą nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych dla danego gatunku).

 

Nie podlegają ocenie:

  • grzyby spleśniałe, rozmoczone, nasączone wodą,
  • grzyby przetworzone (np. gotowane, marynowane, suszone)

 

Zatrucia grzybami

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn
w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

 

 

{"register":{"columns":[]}}