W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Kierownik sekcji: mgr inż. Adam Banach

     Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w dziedzinie bieżącego nadzoru sanitarnego należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących:

1. Warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego
2. Warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.


Zadania szczegółowe:

1. Opracowanie planu kontroli na podstawie wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego i Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Olsztynie.
2. Kontrola i nadzór nad warunkami sanitarno - higienicznymi produkcji , obrotu i jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przedmiotów użytku mających wpływ na zdrowie człowieka.
3. Ocena sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego.
4. Klasyfikacja sanitarna obiektów żywnościowych i żywieniowych.
5. Pobieranie prób do badań laboratoryjnych wg harmonogramu .
6. Zapobieganie zatruciom pokarmowym poprzez wzmożoną kontrolę warunków przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego.
7. Rozpatrywanie skarg i wniosków.
8. Organizowanie szkoleń z zakresu higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku.

{"register":{"columns":[]}}