W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

HIGIENA ŻYWNOŚCI

rge

Pandemia COVID-19 i związane z nią czasowe zamknięcia restauracji, kawiarni i punktów gastronomicznych spowodowały, że znacznie więcej posiłków zaczęło być przygotowywanych w domu. Dlatego istotne jest aby zdawać sobie sprawę, że nie ma dowodów na powiązanie żywności z wirusem, jednakże warto poświęcić chwilę na zrozumienie podstawowych zasad higieny żywności i tego, co możemy zrobić w domu podczas jej obróbki.

Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:

  • Utrzymuj czystość
    • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
    • Myj ręce po wyjściu z toalety
    • Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
    • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
    • Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
    • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
    • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
  • Gotuj dokładnie
    • Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
    • Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu,musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
    • Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
  • Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
    • Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
    • Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
    • Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
    • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
    • Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
  • Używaj bezpiecznej wody i żywności
    • Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
    • Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
    • Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
    • Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
    • Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

Więcej informacji o kampanii:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl

Żródło: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene

 

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}