W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Uwaga na bakterie Legionella!

22.05.2025

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Szydłowcu informuje o możliwych działaniach profilaktycznych utrudniających wzrost Legionelli, czynnikach sprzyjających jej rozwojowi i ewentualnych zagrożeniach dla ludzi spowodowanych Legionellą.

Bakterie Legionella rozwijają się w instalacjach wody ciepłej. Źródłami zakażenia są aerozole wytwarzane przez fontanny, urządzenia lecznicze, klimatyzacyjne lub sanitarne (prysznice, wanny z hydromasażem). W okresie roku liczba zachorowań wzrasta w sezonie letnio-jesiennym, związanym z okresem użytkowania klimatyzatorów i kąpieli Bakterie Legionella mogą przeżyć w wodzie o bardzo różnej temperaturze (od 200 - 500 C). 

Legionella to rodzaj bakterii, które mogą wywoływać groźne choroby układu oddechowego, w tym:

- Legionelozę płucną – ciężka forma zapalenia płuc, objawiająca się wysoką gorączką, kaszlem, zaburzeniami świadomości i dusznością.

-  Gorączkę Pontiac – łagodniejsza, grypopodobna postać choroby, czasem przypominająca przewlekłe zapalenie oskrzeli.

Bakterie te najczęściej występują w ciepłej wodzie użytkowej i rozwijają się w instalacjach wodnych budynków – szczególnie tam, gdzie woda stoi lub utrzymuje się w niej temperatura sprzyjająca ich namnażaniu. Źródłami zakażenia mogą być m.in.:

- prysznice,

- krany,

- urządzenia wytwarzające mgiełkę wodno-powietrzną (np. wieże chłodnicze, fontanny).

Aby ograniczyć ryzyko, należy odpowiednio dbać o instalację wodną poprzez:

 Utrzymanie odpowiedniej temperatury:

- ciepła woda powinna mieć powyżej 55°C,

- zimna – poniżej 20°C.

– instalacja powinna być zaprojektowana tak, aby zapobiegać zastojom (np. poprzez cyrkulację).

- należy usunąć martwe odcinki rur (zakończenia, z których nie korzysta się, mogą sprzyjać namnażaniu bakterii).

- regularnie czyść końcówki armatury (prysznice, wylewki, krany), usunąć osady i kamień.

- płukać nieużywane punkty poboru wody  raz w tygodniu, przez kilka minut.

 Dezynfekować system wodny:

- termicznie:  podgrzewając wodę do min. 70°C,

- chemicznie: z użyciem np. związków chloru (konieczna kontrola pH).

            - okresowo czyść zbiorniki i podgrzewacze wody.

W przypadku występowania w badanej ciepłej wodzie pałeczek Legionelli spp:

Ponad 1000 bakterii w 100 ml wody – należy niezwłocznie przeprowadzić czyszczenie i dezynfekcję systemu, a korzystanie z pryszniców powinno być czasowo wstrzymane.

Ponad 10 000 bakterii w 100 ml wody – konieczne jest natychmiastowe wyłączenie z użytkowania całej instalacji ciepłej wody i podjęcie dezynfekcji.

Zapobieganie rozwojowi Legionelli to nie tylko obowiązek techniczny, ale przede wszystkim troska o zdrowie i bezpieczeństwo użytkowników budynków. Regularne działania profilaktyczne pozwalają uniknąć poważnych zagrożeń zdrowotnych.

{"register":{"columns":[]}}