W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku

Do zadań Sekcji Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:

  1. Kontrola oraz sprawowanie nadzoru w zakresie przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczących warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami a w szczególności z uwzględnieniem wewnętrznej kontroli żywności w tym zasad praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), systemu HACCP;
  2. Nadzór nad prawidłowością wprowadzania do obrotu suplementów diety ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości oznakowań;
  3. Prowadzenie ewidencji podmiotów będących pod nadzorem sekcji na zasadach określonych we właściwych przepisach i całości dokumentacji związanej ze sprawowanym nadzorem;
  4. Prowadzenie bazy danych obiektów o podmiotach, o których mowa w pkt 3 z wykorzystaniem programu SBŻ;
  5. Realizacja założonego planu badania próbek żywności w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu przy współpracy z siecią zintegrowanych laboratoriów woj. małopolskiego;
  6. Współpraca z Stanowiskiem Pracy ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego w zakresie opiniowania projektów i odbioru obiektów pod względem higieniczno- sanitarnym i technologicznym;
  7. Współudział w monitorowaniu jakości zdrowotnej wybranych środków spożywczych;
  8. Organizowanie i prowadzenie akcji wynikających z oceny bieżących potrzeb w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności;
  9. Podejmowanie działań zapewniających właściwe identyfikowanie i szacowanie zagrożeń ze strony żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej oraz współpraca w ramach systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF) oraz Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Nieżywnościowych (RAPEX);
  10. Współpraca z komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji, Inspekcją Weterynaryjną , Inspekcją Farmaceutyczną i innymi organami urzędowej kontroli żywności w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  11. Prowadzenie dochodzeń epidemiologicznych w przypadku zbiorowych zatruć pokarmowych;
  12. Prowadzenie postępowań administracyjnych w wyniku badań laboratoryjnych;
  13. Współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji w sprawach dotyczących zapobiegania i zwalczania: chorób zakaźnych, pasożytniczych, zbiorowych zatruć pokarmowych, negatywnego wpływu czynników chemicznych na zdrowie ludzi;
  14. Popularyzacja zasad higieny i racjonalnego żywienia
  15. Sprawowanie nadzoru nad importem środków spożywczych, substancji dodatkowych dozwolonych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością w zakresie określonym przez właściwe przepisy;
{"register":{"columns":[]}}