Kampania "Bezpieczny wypoczynek - grzyby trujące i jadalne
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wadowicach uprzejmie informuje, iż Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie przy współpracy z Nadleśnictwem Gorlice - Lasy Państwowe kontynuuje kampanię edukacyjno-informacyjną pn.: „Bezpieczny wypoczynek” mającą na celu edukowanie, dostarczanie i poszerzanie niezbędnej wiedzy oraz zwiększenie świadomości mieszkańców powiatu wadowickiego nt. bezpiecznego wypoczynku na łonie natury. Trzecia część kampanii poświęcona jest grzybom, zasadom ich bezpiecznego zbioru oraz profilaktyce zatruć grzybami.
Zachęcam do zapoznania się z materiałami edukacyjnymi.
Źródło: WSSE w Krakowie
Materiały
MIT 7 - Jeśli przetniemy grzyba i zabarwi się na sinoniebiesko to znaczy, że jest trującyMIT_7_-_Jeśli_przetniemy_grzyba_i_zabarwi_się_na_sinoniebiesko_to_znaczy,_że_jest_trujący.png 0.66MB MIT 6 - Grzyby są pozbawione wartości odżywczych
MIT_6_-_Grzyby_są_pozbawione_wartości_odżywczych.png 0.66MB MIT 5 - Najlepsze na zatrucie grzybami jest mleko
MIT_5_-_Najlepsze_na_zatrucie_grzybami_jest_mleko.png 0.60MB MIT 4 - Grzyby trujące po kilkukrotnym gotowaniu są bezpieczne
MIT_4_-_Grzyby_trujące_po_kilkukrotnym_gotowaniu_są_bezpieczne.png 0.61MB MIT 3 - Wszystkie grzyby jadalne mają pod kapeluszem rurki, a niejadalne blaszki
MIT_3_-_Wszystkie_grzyby_jadalne_mają_pod_kapeluszem_rurki,_a_niejadalne_blaszki.png 0.57MB MIT 2 - Nadgryzione przez zwierzęta grzyby są grzybami jadalnymi
MIT_2_-_Nadgryzione_przez_zwierzęta_grzyby_są_grzybami_jadalnymi.png 0.56MB MIT 1 - Wszystkie trujące grzyby surowe mają piekący i gorzki smak
MIT_1_-_Wszystkie_trujące_grzyby_surowe_mają_piekący_i_gorzki_smak.png 0.59MB