W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby, czyli jesień na talerzu

25.10.2023

Grzyby, czyli jesień na talerzu

Grzyby, czyli jesień na talerzu

Grzyby, choć niezbyt bogate w substancje odżywcze, są na pewno wspaniałym urozmaiceniem jesiennej kuchni. Wprost zachwycają swoim aromatem, a do tego są niskokaloryczne (40-70 kcal/100 g), gdyż zawierają dużą ilość wody.

Już wiemy, że grzyby nie są bogate w substancje odżywcze jednak dostarczają pewnych ilości białka, żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B. Mimo niezbyt imponującej zawartości składników odżywczych, zawierają związki biologicznie aktywne między innymi: beta-glukany, chitosany, polifenole, które wykazują pozytywny wpływ na układ immunologiczny, glikemię, a także gospodarkę lipidową, ponieważ regulują stężenie cholesterolu frakcji HDL i LDL. Ponadto związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Jesień to idealna pora na obiad z dodatkiem grzybów. Korzystaj z darów natury i delektuj się smakiem.

 

{"register":{"columns":[]}}