Powrót

Sezon grzybowy 2022

05.09.2022

Grzyb

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby obejmuje 47 gatunków (Zgodnie z obowiązującym w Polsce Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. – tekst jednolity Dz. U. z 2020 r., poz. 1048 z późn. zm. - w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy).

 

Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:

 

1) wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;

2) pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.

 

Grzyby świeże dopuszcza się  do obrotu, jeżeli:

  • są jednego gatunku
  • nie są rozdrobnione
  • nie wykazują zapleśnienia
  • nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek
  • zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu igliwia nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów.

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów lub nieodpowiednie przygotowanie potraw z ich wykorzystaniem. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w niektórych przypadkach symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:

  • wymioty,
  • nudności,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami  objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc w przypadku zatrucia grzybami:

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.
Czekając na pomoc medyczną należy sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Aby uniknąć zatrucia grzybami warto znać podstawowe zasady zbierania grzybów:

  • Grzyby można zbierać tylko poza obszarami chronionymi.
  • Nie należy pozyskiwać grzybów z miejsc położonych w pobliżu dróg i na obszarach zanieczyszczonych.
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby dobrze znane.
  • Najbezpieczniej zbierać grzyby z rurkami pod kapeluszem, gdyż nie ma wśród nich gatunków śmiertelnie trujących.
  • Owocniki o pełnym i twardym trzonie wykręca się z podłoża, a pozostałe odcina przy samej ziemi.
  • Miejsce po grzybie należy przykryć ściółką i lekko ucisnąć, co zapobiega wysuszeniu odkrytej grzybni.
  • Nie należy zbierać owocników zbyt młodych, słabo wykształconych, które są trudne
    do rozpoznania.
  • Nie należy zbierać grzybów starych, zwiędniętych. Wysypią się z nich zarodniki, z których powstanie nowa grzybnia.
  • Grzyby niejadalne i trujące są pokarmem zwierząt, dlatego nie należy ich niszczyć.
  • Do przechowywania grzybów służą przewiewne kosze; nie należy wkładać ich
    do plastikowych toreb ani wiader.

 

OSOBA NIEPOSIADAJĄCA SPECJALISTYCZNYCH UPRAWNIEŃ MOŻE NIEŚWIADOMIE WPROWADZIĆ DO OBROTU GRZYBY TRUJĄCE, CO MOŻE SKUTKOWAĆ BEZPOŚREDNIM ZAGROŻENIEM ŻYCIA
I ZDROWIA KONSUMENTA.

 

PODSTAWA PRAWNA:

  • Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (tj. Dz. U. z 2020, poz. 2021 ze zm.);
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby (tj. Dz. U. z 2020r. poz. 1048 ze zm.).
{"register":{"columns":[]}}