W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Gala wręczenia nagród w konkursie pt. „Systemy jakościowe jako sposób zabezpieczania zapasów żywnościowych”

06.03.2024

Systemy jakościowe jako sposób zabezpieczania zapasów żywnościowych

Konkurs pt. „Systemy jakościowe jako sposób zabezpieczania zapasów żywnościowych” ogłoszony został przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Wieruszowie, na okoliczność 20-lecia wprowadzenia w Polsce obowiązku posiadania we wszystkich zakładach produkcji i obrotu żywnością systemów zapewniających bezpieczeństwo żywności.

Systemy jakościowe, o których mowa powyżej stały się w naszym kraju obowiązkowymi w momencie uzyskania przez Polskę członkostwa w Unii Europejskiej tzn. 01.05.2004r. Systemy te, to postępowania mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. Systemy te mają również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.

Podstawowe systemy zabezpieczania zapasów żywnościowych, obowiązujące w Krajach UE i Polsce, to:

  • HACCP – to system kontroli, który zapewnia bezpieczeństwo żywności w gastronomii i przemyśle spożywczym
  • GHP – czyli Dobra Praktyka Higieniczna, to zbiór zasad i procedur mających na celu zapewnienie odpowiednich warunków higienicznych podczas produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności, leków oraz kosmetyków
  • GMP - czyli Dobra Praktyka Produkcyjna, to zbiór zasad i wytycznych dotyczących produkcji, kontroli i dystrybucji żywności, leków oraz kosmetyków. GMP ma na celu zapewnienie, że produkty spożywcze, lecznicze i kosmetyczne są bezpieczne, skuteczne i zgodne z określonymi standardami jakości.

Do omawianego konkursu zostali zaproszeni uczniowie z lokalnych szkół ponadpodstawowych, którzy najpierw wysłuchali wykładów przeprowadzonych przez pracownika działu Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych z PSSE w Wieruszowie na temat „Systemy jakościowe jako sposób zabezpieczania zapasów żywnościowych”, a następnie przystąpili do testu wiedzy na ten sam temat. Test odbył się 27 lutego 2024r., a rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło 4 marca 2024r.

Nagrody główne za zajęcie I, II i III m-ca zostały ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Wieruszowie, natomiast wyróżnienia zapewnił Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wieruszowie.

Gala wręczenie nagród i wyróżnień odbyła się 6 marca 2024 r. w siedzibie Starosty Wieruszowskiego. Fotorelacja z tego wydarzenia w galerii poniżej.

Laureatom i wyróżnionym gratulujemy, a pozostałym uczestnikom konkursu dziękujemy za udział i zaangażowanie!

 

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}