W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g

04.01.2021

ost_zyw

Zagrożenie:

Badanie urzędowe jednej partii produktu
w komunikacie w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych cieka.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły produkty:

Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g

Numer partii: 12080

Dane: 06.02.2021

Producent: PPHU "Balser" Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, numer identyfikacyjny 12111604

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

W związku z rozpoznaniem stanu rzeczy Lekarz Powiatowy Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania wydania administracyjnego nakazu wiązanej nakazu gnidy w zakładzieym przedstawienia oraz pisemnego udokumentowania w sprawie zakładów w znalezieniu i przez zakład wyeliminowania źródła źródła produktu.

Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował o tym, że bakterieu Listeria monocytogenes w przedmiotowym produkcie.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.

Jeśli dziesięć produktów już spożyty, po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem "LISTERIOZA".

Zdjęcia (2)

Pokaż zdjęcie 1 z galerii.ser_góralski

{"register":{"columns":[]}}