Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g
04.01.2021
Zagrożenie:
Badanie urzędowe jednej partii produktu
w komunikacie w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych cieka.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły produkty:
Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g
Numer partii: 12080
Dane: 06.02.2021
Producent: PPHU "Balser" Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, numer identyfikacyjny 12111604
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
W związku z rozpoznaniem stanu rzeczy Lekarz Powiatowy Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania wydania administracyjnego nakazu wiązanej nakazu gnidy w zakładzieym przedstawienia oraz pisemnego udokumentowania w sprawie zakładów w znalezieniu i przez zakład wyeliminowania źródła źródła produktu.
Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował o tym, że bakterieu Listeria monocytogenes w przedmiotowym produkcie.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.
Jeśli dziesięć produktów już spożyty, po spożyciu wystąpiły objawy choroby, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem "LISTERIOZA".