W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia

Zadania

 

  1. nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, w tym produkcj i, transportu, przechowywania, sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, ponadto sprawowanie nadzoru w zakresie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z przepisami unijnymi;
  2. kontrola   oceny jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  3. wdrażanie „Planu pobierania próbek i badania żywności w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu" oraz przygotowywanie sprawozdań z jego realizacji, w tym w systemie EpiBaza;
  4. uczestniczenie w działalności profilaktycznej oraz w zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych;
  5. podejmowanie działań w ramach systemu RASFF oraz AAC;
  6. podejmowanie działań w ramach systemu TRACES-NT;
  7. współpraca z innymi organami kontroli państwowej w dziedzinie produkcji, dystrybucji i przechowywania żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.;
  8. uczestniczenie   w  realizacji   zadań   dodatkowych   wyznaczonych   przez   Główny Inspektorat  Sanitarny  a  koordynowanych przez  Wojewódzką  Stację   Sanitarno-Epidemiologiczną we Wrocławiu;
  9. dokonywanie przez grzyboznawcę oceny grzybów świeżych i suszonych;
  10. sporządzanie planów pracy, sprawozdań z prowadzonej działalności oraz odpowiednich wniosków,  wystąpień  i  doraźnych  informacji  oraz  ocen  z  zakresu warunków zdrowotnych i stanu sanitarno-technicznego nadzorowanych obiektów.
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
13.10.2021 07:46 Tomasz Biel
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Aneta Chmielowska
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia 7.0 18.05.2023 14:09 Tomasz Biel
Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia 6.0 18.05.2023 12:44 Tomasz Biel
Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia 5.0 18.05.2023 12:43 Tomasz Biel
Higiena Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych 4.0 15.11.2022 09:53 Tomasz Biel
Higiena Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych 3.0 18.10.2022 09:43 Tomasz Biel
Higiena Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych 2.0 18.10.2022 09:42 Tomasz Biel
Higiena Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych 1.0 13.10.2021 07:46 Tomasz Biel

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}