Komunikat w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, pochodzącej z wodociągu publicznego Turzany.
26.09.2025
KOMUNIKAT nr 03/2025
Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wołowie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, pochodzącej z wodociągu publicznego Turzany, zaopatrującego miejscowości: Turzany, Głębowice, Staszowice, Trzcinica Wołowska, Aleksandrowice.
Na podstawie badań jakości wody przeprowadzonych w dniu 22.09.2025 r. oraz w dniu 25.09.2025 r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wołowie informuje, iż jakość wody z wodociągu publicznego Turzany, odbiega od wymagań obowiązującego rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294), z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej azotanów (76,7 mg/l NO3- ; 73,5 mg/l NO3- oraz 72,7 mg/l NO3- ).
Dopuszczalna zawartość azotanów w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi nie powinna przekraczać 50 mg/l.
Podwyższone stężenie azotanów występujące w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi, wiążą się z ryzykiem znacznej szkodliwości dla zdrowia jedynie dla niewielkiej części zaopatrywanej populacji tj. dla niemowląt do 3 miesiąca życia sztucznie karmionych.
Woda z wodociągu publicznego Turzany nie nadaje się do spożycia oraz do mycia akcesoriów używanych przy karmieniu i zabawek wkładanych przez dzieci do ust (smoczki) dla niemowląt do 3 miesiąca życia sztucznie karmionych.
Trwają prace, mające na celu przywrócenie jakości wody, spełniającej wymagania określone w ww. rozporządzeniu.
Informacja dotycząca jakości wody obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Administrator wodociągu jest zobowiązany do poinformowania korzystających z wody, z przedmiotowego wodociągu, o jej warunkowej przydatności do spożycia oraz do podjęcia działań naprawczych celem doprowadzenia przekroczonych parametrów wody do wartości określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Materiały
Komunikat nr 03/2025Komunikat_nr_03_2025.pdf 1.41MB