Światowy Dzień Żywności
16.10.2025
Dziś, w Światowy Dzień Żywności, zachęcamy:
racjonalnie nabywaj żywność: najlepiej z pewnych źródeł
postaw na lokalność i sezonowość: miejscowi, często niewielcy dostawcy są na wagę złota
a naturalnie rosnące owoce i warzywa – to bogactwo cennych prozdrowotnych wartości
planuj posiłki: nie kupuj „na głodnego”; choć ceny „wielopaków” kuszą, unikaj kupowania na zapas
sprawdzaj swoje szafki i szuflady z jedzeniem, lodówki i zamrażarki – weryfikuj jakość produktów; w
. kolejności wykorzystuj te z krótkim terminem przydatności do spożycia; osobiście przygotowane przez Ciebie produkty (np. zamrożone) – opisuj 
dbaj o bezpieczeństwo:
dokładnie myj produkty
często i dokładnie myj ręce
dbaj o czystość przyrządów i miejsca, w którym przygotowujesz i jesz posiłki
unikaj zanieczyszczenia krzyżowego: korzystaj z oddzielnych przyborów kuchennych np. do warzyw, mięs, nabiału
prawidłowo gotuj żywność: kontroluj temperaturę, dostosuj ją do rodzaju produktu
oddzielaj żywność surową od ugotowanej
dbaj o poprawne rozmrażanie żywności To wszystko – dla zdrowia! 

A więcej praktycznych porad znajdziesz na
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning