Twoje zdrowie w twoich rękach.
10.07.2025
Codziennie dotykasz setek miejsc, na których znajdują się chorobotwórcze bakterie...
Jak dochodzi do zatrucia i jak możemy mu zapobiec?
https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning
Jakich zasad dotyczących higieny żywności warto przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo wszystkim domownikom?
Myj ręce!
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
Pamiętaj o obróbce cieplnej.
Przechowuj żywność w bezpiecznych warunkach. Gotowane jedzenie przechowuj w lodówce.
Zadbaj o poprawne rozmrażanie żywności.
Używaj czystej i bezpiecznej wody.W ten sposób możesz ograniczyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność, jednocześnie ciesząc się smakiem sezonowych produktów. Listę kontrolną do swojej kuchni znajdziesz tu: