W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Twoje zdrowie w twoich rękach.

10.07.2025

Codziennie dotykasz setek miejsc, na których znajdują się chorobotwórcze bakterie...

Grafika przedstawiająca w centralnej części fotografię psującego się owocu czerwonej papryki, a wokół teksty informacyjne w czarnej czcionce: "Widzisz pleśń na jedzeniu, nie odkrawaj, wyrzuć cały produkt. Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla zdrowia!" W dolnym prawym rogu logotyp Ministerstwa Zdrowia.

Czy pamiętasz o myciu rąk?

Jak dochodzi do zatrucia i jak możemy mu zapobiec?

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning

Jakich zasad dotyczących higieny żywności warto przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo wszystkim domownikom?
🧼 Myj ręce!
🔪 Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
🍳 Pamiętaj o obróbce cieplnej.
❄️ Przechowuj żywność w bezpiecznych warunkach. Gotowane jedzenie przechowuj w lodówce.
🌡️ Zadbaj o poprawne rozmrażanie żywności.
🚰 Używaj czystej i bezpiecznej wody.
W ten sposób możesz ograniczyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność, jednocześnie ciesząc się smakiem sezonowych produktów. Listę kontrolną do swojej kuchni znajdziesz tu:
{"register":{"columns":[]}}