W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Talerz zdrowego żywienia

Talerz zdrowego żywienia

Talerz zdrowego żywienia.

Talerz zdrowego żywienia.

             17 października 2020 wprowadzono nowe zalecenia zdrowego żywienia. Wykres został przygotowany w oparciu o dotychczasową wiedzę i doświadczenie. Nowy model jest alternatywą dla Piramidy Zdrowego Żywienia. Główną zaletą jest widoczna rekomendacja spożycia codziennych produktów, które to podejście powinno stanowić bazę zdrowego stylu życia.

             Schemat podzielony jest na 3 sekcje, które przedstawiają, jakich produktów używać więcej, a które ograniczać. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami, podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Mniejsza część talerza tworzą produkty zbożowe. Zaliczamy kasze, ryż, chleb, produkty pełnoziarniste. Druga ćwiartka przedstawia źródło białka i tłuszczu, z jak najmniejszym udziałem mięsa (ryby, chude mięso) oraz orzechy, nasiona roślin strączkowych, jaja. Podstawą zdrowego stylu jest regularna aktywność fizyczna.

 

W załączniku zamieszczono plik z zaleceniami zdrowego żywienia do pobrania.

https://ncez.pl/upload/talerz-i-zalecenia.pdf

Plik został pobrany ze strony: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia

 

Opublikowała: młodszy asystent Iwona Godwin

Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna

{"register":{"columns":[]}}