W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakich zasad higieny żywności powinienem przestrzegać w domu, aby moja rodzina była bezpieczna?

18.08.2023

Jakich zasad higieny żywności powinienem przestrzegać w domu

Istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać, jeśli chodzi o higienę żywności w domu: utrzymuj wszystko w czystości, odpowiednio przechowuj żywność, dokładnie ją gotuj, kontroluj temperaturę żywności, używaj czystej wody. 

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne może powodować ponad 200 różnych chorób – od biegunki po nowotwory. 

Lista kontrolna: 

  1. Zachowaj czystość 

  • Myj ręce przed kontaktem z żywnością i często podczas przygotowywania posiłków 

  • Umyj ręce po skorzystaniu z toalety 

  • Umyj i zdezynfekuj wszystkie powierzchnie i sprzęt używany do przygotowywania posiłków 

  • Chroń obszary kuchenne i żywność przed owadami, szkodnikami i innymi zwierzętami 

  1. Oddziel surowe i gotowane 

  • Oddzielaj surowe mięso, drób i owoce morza od innych produktów spożywczych 

  • Używaj oddzielnego sprzętu i przyborów, takich jak noże i deski do krojenia, do podawania surowej żywności 

  • Przechowuj żywność w pojemnikach, aby uniknąć kontaktu między surową i przetworzoną żywnością 

  1. Gotuj dokładnie 

  • Dokładnie gotuj jedzenie, zwłaszcza mięso, drób, jajka i owoce morza 

  • Doprowadź potrawy, takie jak zupy i gulasze, do wrzenia, aby upewnić się, że osiągnęły temperaturę 70°C. W przypadku mięsa i drobiu upewnij się, że soki są klarowne, a nie różowe. Najlepiej użyj termometru 

  • Dokładnie podgrzej ugotowane jedzenie 

  1. Przechowuj żywność w bezpiecznych temperaturach 

  • Nie pozostawiaj ugotowanego jedzenia w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny 

  • Szybko przechowuj w lodówce całą gotowaną i łatwo psującą się żywność (najlepiej poniżej 5°C) 

  • Przed podaniem utrzymuj ugotowane potrawy gorące (powyżej 60°C). 

  • Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet w lodówce 

  1. Rozmrażaj bezpiecznie 

  • Niektóre potrawy można bezpiecznie gotować z zamrożenia. Sprawdź opakowanie pod kątem instrukcji gotowania 

  • Najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania zamrożonej żywności jest lodówka 

  1. Używaj czystej wody i bezpiecznych surowców 

  • Używaj czystej wody lub uzdatniaj ją, aby była bezpieczna 

  • Wybieraj świeże i zdrowe produkty 

  • Wybieraj żywność przetworzoną dla bezpieczeństwa, taką jak pasteryzowane mleko 

  • Myj owoce i warzywa, zwłaszcza jeśli są spożywane na surowo 

  • Nie używaj żywności po upływie terminu przydatności do spożycia. 

 

Źródło: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/?fbclid=IwAR1v9kgZMCD_vcTpj49vW7q7LRGwe2CNa7v4VC57Po1S18uHmq8f5lko2Ts#/index 

{"register":{"columns":[]}}