Wydruki 3D bezpieczne dla żywności i użytkownika
10.09.2025
Co to jest wydruk 3D?
Wydruk 3D to innowacyjna technologia tworzenia trójwymiarowych obiektów poprzez nakładanie warstw materiału według cyfrowego projektu.
Jakie materiały wybrać do produkcji metodą 3D?
Materiały i wyroby przeznaczone do bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z żywnością muszą być wystarczająco obojętne, aby nie powodować przenikania do żywności w ilościach które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka oraz powodować niemożliwe do przyjęcia zmiany w składzie takiej żywności lub pogorszenie jej cech organoleptycznych. Konieczne jest używanie materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, takich jak np. specjalne filamenty z certyfikatami.
W jaki sposób zgłosić produkcję artykułów gospodarstwa domowego metodą 3D?
• zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia zakłady zajmujące się produkcją metodą druku 3D mogą rozpocząć działalność po uzyskaniu wpisu do rejestru prowadzonego przez właściwego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego;
• wzór wniosku o rejestrację, należy złożyć do właściwej terenowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, co najmniej 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności,
• szczegóły dotyczące tego dokumentu zawarte są w załączniku nr 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów związanych z rejestracją i zatwierdzaniem zakładów produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu, podlegających kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 106, poz. 730).
Wyroby 3D wprowadzane do obrotu warunki muszą spełniać wymagania:
• określone w art. 3, art. 15 oraz art. 17 rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
• Dobrej Praktyki Produkcyjnej w odniesieniu do grup materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określone w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r.
Pamiętaj! Przestrzeganie powyższych wymagań jest kluczowe dla legalnego prowadzenia działalności w zakresie produkcji metodą druku 3D. Stosowanie się do powyższych wytycznych, gwarantuje bezpieczeństwo zarówno użytkowników, jak i żywności, która ma kontakt z wydrukami 3D.