W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania #Safe2Eat 2025

logo

Każdy jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność rządów, producentów i konsumentów. Każdy ma swoją rolę do odegrania od gospodarstwa do stołu, aby zapewnić, że spożywana przez nas żywność jest bezpieczna i nie spowoduje szkód dla naszego zdrowia. Poprzez Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, WHO podejmuje wysiłki, aby włączyć bezpieczeństwo żywności do głównego nurtu porządku publicznego i zmniejszyć obciążenie chorobami przenoszonymi drogą pokarmową na całym świecie.

Kampania #Safe2Eat 2025

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego krajowi partnerzy w całej Europie rozpoczynają tegoroczną edycję kampanii, charakteryzującą się jeszcze szerszym zasięgiem i zapewnianiem konsumentom jasnych, opartych na nauce informacji na temat bezpieczeństwa żywności. W tym roku kampania obejmuje 23 kraje, w porównaniu z 18 w 2024 roku, co stanowi istotny kamień milowy w realizacji jej kluczowego celu, jakim jest pomoc większej liczbie mieszkańców i mieszkanek Europy w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych.

Opierając się na zeszłorocznych osiągnięciach, w 2025 roku organizatorzy kampanii #Safe2Eat będą zwiększać jej oddziaływanie poprzez:

  • Rozszerzenie zasięgu na 23 kraje, w tym pięć nowych krajów biorących udział w działaniach, zwiększanie zasięgu działań i zaangażowania w całej Europie.
  • Zwrócenie uwagi na kluczowe obawy konsumentów dotyczące bezpieczeństwa żywności, takie jak rola nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności, znaczenie czytelnego oznaczania produktów oraz korzyści płynące z ograniczenia marnowania żywności.
  • Zwiększenie dostępności informacji na temat bezpieczeństwa żywności dzięki nowym i łatwym do zrozumienia materiałom dostosowanym do różnych grup demograficznych i kontekstów kulturowych.

Zapraszamy do śledzenia kampanii. W mediach społecznościowych znajdziecie ją, wpisując: #Safe2EatEU

 

Myślisz o przyjmowaniu suplementów diety? 💊

EFSA opiniuje składniki suplementów, a lokalne władze nadzorują ich bezpieczeństwo. Dowiedz się więcej z #Safe2EatEU 👉  https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-supplements 

💊 Przyjmujesz suplementy diety?

EFSA współpracuje z władzami poszczególnych państw członkowskich w zakresie bezpieczeństwa tych środków. Pamiętaj jednak, że suplementy diety nie zastąpią zbilansowanej diety. Ich wybór zawsze konsultuj z lekarzem!

Dowiedz się więcej dzięki kampanii #Safe2EatEU! 🔗   https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-supplements 

Zastanawiasz się nad przyjmowaniem suplementów diety? 💊

Zanim podejmiesz decyzję pamiętaj, że powinny one stanowić uzupełnienie diety, a nie ją zastępować. Zawsze konsultuj się z lekarzem, aby być pewnym, czy potrzebujesz suplementacji. 

W Unii Europejskiej suplementy diety są badane i regulowane na szczeblu krajowym. Na wniosek KE EFSA przeprowadza naukowe analizy tych produktów w celu zapewnienia ich bezpieczeństwa.

Dowiedz się, jak podejmować świadome decyzje z kampanią #Safe2EatEU 👉 https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat/food-supplements 

 

🍗🤮 Zdarzyło Ci się zatruć jedzeniem?

Podstawowe zasady higieny podczas przygotowywania żywności są niezbędne, aby zapobiegać zatruciom pokarmowym. UE podejmuje działania mające na celu kontrolę i eliminację bakterii Salmonelli u drobiu, a także ograniczenie zanieczyszczenia żywności.

Dowiedz się, jak zapobiegać zatruciom, dzięki #Safe2EatEU: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning

 

🍗🤮 Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zatrucie pokarmowe?

Aby zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową podczas przygotowywania posiłków w domu, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny.

Unia Europejska podejmuje szerokie działania, których celem jest zwalczanie bakterii Salmonella u drobiu i zapobieganie mikrobiologicznemu zanieczyszczeniu żywności. Europejscy naukowcy badają patogeny, takie jak Salmonella czy Listeria, występujące w żywności.

Kampania #Safe2EatEU pokazuje, że można zapobiegać chorobom dzięki kilku prostym zasadom dotyczącym przygotowywania żywności. Dowiedz się więcej:  https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning 

 

🏡 Jakich zasad dotyczących higieny żywności warto przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo wszystkim domownikom?

🧼 Myj ręce!

🔪 Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.

🍳 Pamiętaj o obróbce cieplnej.

❄️ Przechowuj żywność w bezpiecznych warunkach. Gotowane jedzenie przechowuj w lodówce.

🌡️ Zadbaj o poprawne rozmrażanie żywności.

🚰 Używaj czystej i bezpiecznej wody.

 W ten sposób możesz ograniczyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność, jednocześnie ciesząc się smakiem sezonowych produktów.

Zdjęcia (6)

{"register":{"columns":[]}}