Kampania #Safe2Eat 2025
Każdy jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność rządów, producentów i konsumentów. Każdy ma swoją rolę do odegrania od gospodarstwa do stołu, aby zapewnić, że spożywana przez nas żywność jest bezpieczna i nie spowoduje szkód dla naszego zdrowia. Poprzez Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, WHO podejmuje wysiłki, aby włączyć bezpieczeństwo żywności do głównego nurtu porządku publicznego i zmniejszyć obciążenie chorobami przenoszonymi drogą pokarmową na całym świecie.
Kampania #Safe2Eat 2025
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego krajowi partnerzy w całej Europie rozpoczynają tegoroczną edycję kampanii, charakteryzującą się jeszcze szerszym zasięgiem i zapewnianiem konsumentom jasnych, opartych na nauce informacji na temat bezpieczeństwa żywności. W tym roku kampania obejmuje 23 kraje, w porównaniu z 18 w 2024 roku, co stanowi istotny kamień milowy w realizacji jej kluczowego celu, jakim jest pomoc większej liczbie mieszkańców i mieszkanek Europy w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych.
Opierając się na zeszłorocznych osiągnięciach, w 2025 roku organizatorzy kampanii #Safe2Eat będą zwiększać jej oddziaływanie poprzez:
- Rozszerzenie zasięgu na 23 kraje, w tym pięć nowych krajów biorących udział w działaniach, zwiększanie zasięgu działań i zaangażowania w całej Europie.
- Zwrócenie uwagi na kluczowe obawy konsumentów dotyczące bezpieczeństwa żywności, takie jak rola nauki w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności, znaczenie czytelnego oznaczania produktów oraz korzyści płynące z ograniczenia marnowania żywności.
- Zwiększenie dostępności informacji na temat bezpieczeństwa żywności dzięki nowym i łatwym do zrozumienia materiałom dostosowanym do różnych grup demograficznych i kontekstów kulturowych.
Zapraszamy do śledzenia kampanii. W mediach społecznościowych znajdziecie ją, wpisując: #Safe2EatEU
Myślisz o przyjmowaniu suplementów diety? 💊
EFSA opiniuje składniki suplementów, a lokalne władze nadzorują ich bezpieczeństwo. Dowiedz się więcej z #Safe2EatEU 👉 https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-supplements
💊 Przyjmujesz suplementy diety?
EFSA współpracuje z władzami poszczególnych państw członkowskich w zakresie bezpieczeństwa tych środków. Pamiętaj jednak, że suplementy diety nie zastąpią zbilansowanej diety. Ich wybór zawsze konsultuj z lekarzem!
Dowiedz się więcej dzięki kampanii #Safe2EatEU! 🔗 https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-supplements
Zastanawiasz się nad przyjmowaniem suplementów diety? 💊
Zanim podejmiesz decyzję pamiętaj, że powinny one stanowić uzupełnienie diety, a nie ją zastępować. Zawsze konsultuj się z lekarzem, aby być pewnym, czy potrzebujesz suplementacji.
W Unii Europejskiej suplementy diety są badane i regulowane na szczeblu krajowym. Na wniosek KE EFSA przeprowadza naukowe analizy tych produktów w celu zapewnienia ich bezpieczeństwa.
Dowiedz się, jak podejmować świadome decyzje z kampanią #Safe2EatEU 👉 https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat/food-supplements
🍗🤮 Zdarzyło Ci się zatruć jedzeniem?
Podstawowe zasady higieny podczas przygotowywania żywności są niezbędne, aby zapobiegać zatruciom pokarmowym. UE podejmuje działania mające na celu kontrolę i eliminację bakterii Salmonelli u drobiu, a także ograniczenie zanieczyszczenia żywności.
Dowiedz się, jak zapobiegać zatruciom, dzięki #Safe2EatEU: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning
🍗🤮 Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zatrucie pokarmowe?
Aby zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową podczas przygotowywania posiłków w domu, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny.
Unia Europejska podejmuje szerokie działania, których celem jest zwalczanie bakterii Salmonella u drobiu i zapobieganie mikrobiologicznemu zanieczyszczeniu żywności. Europejscy naukowcy badają patogeny, takie jak Salmonella czy Listeria, występujące w żywności.
Kampania #Safe2EatEU pokazuje, że można zapobiegać chorobom dzięki kilku prostym zasadom dotyczącym przygotowywania żywności. Dowiedz się więcej: https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning
🏡 Jakich zasad dotyczących higieny żywności warto przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo wszystkim domownikom?
🧼 Myj ręce!
🔪 Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
🍳 Pamiętaj o obróbce cieplnej.
❄️ Przechowuj żywność w bezpiecznych warunkach. Gotowane jedzenie przechowuj w lodówce.
🌡️ Zadbaj o poprawne rozmrażanie żywności.
🚰 Używaj czystej i bezpiecznej wody.
W ten sposób możesz ograniczyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność, jednocześnie ciesząc się smakiem sezonowych produktów.