Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A)
11.03.2025
Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A) potocznie nazywane „żółtaczką pokarmową” jest chorobą o ostrym przebiegu, szczególnie ciężkim u osób dorosłych. Wywoływana przez wirusa HAV (Hepatitis A Viris). Jedynym rezerwuarem wirusa jest człowiek. U dzieci choroba przebiega bezobjawowo lub bardzo łagodnie. Szacuje się, że HAV odpowiada za ponad połowę wszystkich zakażeń wirusowym zapaleniem wątroby.
Do objawów tej choroby należą objawy grypopodobne (w pierwszym okresie) oraz objawy ze strony układu pokarmowego, np. odbijanie, zgaga, nudności, wzdęcia, uczucie wczesnej sytości, ciemny mocz, jak również żółtaczka (czyli zażółcenie skóry, białkówki oczu czy błon śluzowych).
Choroba szerzy się głównie przez brudne ręce oraz drogą kontaktów seksualnych. Do zakażenia może dojść podczas: spożycia zakażonej żywności lub wody, umycia rąk w skażonej wodzie. Okres od zakażenia się do wystąpienia pierwszych objawów może wynosić od 15 do 50 dni (średnio 30 dni). Osoba chora wydala duże ilości wirusa wraz z kałem nawet przez kilka tygodni, przy czym wydalanie wirusa może zacząć się od 2 do 3 tygodni przed wystąpieniem żółtaczki, a zatem w czasie, gdy osoba ta wydaje się jeszcze zdrowa.
Głównym sposobem zapobiegania zakażeniom WZW są szczepienia ochronne, które zalecane są także w postepowaniu poekspozycyjnym- czyli po narażeniu na kontakt z osobą zakażoną wirusem WZW A, nie póżniej niż 2 tygodnie od tego kontaktu.
Inne metody ochrony przez WZW A to:
- dbanie o higienę osobistą (częste mycie rąk),
- poprawa warunków sanitarnych,
- spożywanie pokarmów poddanych obróbce termicznej i picie butelkowanej wody,
- unikanie regionów z endemicznym występowaniem wirusa HAV.
Materiały
Żółtaczka typ A - ulotkażółtaczka_typ_a.pdf 0.79MB