W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Inspekcja kształci młodzież – WSPÓŁPRACA SIĘ OPŁACA

07.11.2023

Widok sali podczas wykładu

Inspekcja kształci młodzież – WSPÓŁPRACA SIĘ OPŁACA

To już kolejny raz, kiedy przedstawiciele inspekcji spotykają się z uczniami szkół ponadpodstawowych.  

W ramach współpracy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy z Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Pani Joanna Jankowska – Specjalista w Wydziale Kontroli zaproszona została do wygłoszenia prelekcji pod tytułem: „Oznakowanie żywności, nieprawidłowości i przykłady zafałszowania”.

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy w swojej strukturze organizacyjnej posiada oddziały kształcące uczniów m.in. w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Zawody te wymagają znajomości zagadnień dotyczących jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz możliwości wstępnej analizy surowców
i produktów spożywczych. Celem prelekcji było
podniesienie świadomości uczniów na temat wyboru produktów spożywczych.

Wykład stanowił kompendium wiedzy w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Uczniowie dowiedzieli się czym zajmuje się inspekcja, jakie są jej główne cele
i zadania. Definicje, przepisy UE oraz przepisy krajowe dotyczące prawa żywnościowego
i znakowania żywności to zagadnienia niełatwe dla młodych odbiorców, niemniej konieczne by uświadomić sobie jak nieodłącznym elementem oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych są przepisy prawa. Uczniowie z ogromnym zainteresowaniem studiowali przykładowe etykiety artykułów rolno-spożywczych i uczestniczyli w omawianiu stwierdzonych nieprawidłowości. Temat, który zawsze wzbudza dużo emocji to fałszowanie artykułów rolno-spożywczych. Na czym polega ten proceder oraz jakie są najczęściej fałszowane produkty spożywcze według raportu opublikowanego przez Parlament Europejski.

Wykład Pani Joanny Jankowskiej – Specjalisty w Wydziale Kontroli IJHARS w Bydgoszczy spotkał się z ciepłym przyjęciem oraz dużym zainteresowaniem ze strony uczniów. 

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}