W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Umowa o współpracy między Politechniką Bydgoską a WIJHARS w Bydgoszczy

Umowa o współpracy

"Zebranie się razem to początek. Trzymanie się razem to postęp. Wspólna praca to sukces." - Henry Ford.

Ten cytat doskonale oddaje ideę podpisanej 16 czerwca br. umowy o współpracy miedzy Politechniką Bydgoską a Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy. Z ramienia Politechniki Bydgoskiej umowę realizować będą trzy jednostki organizacyjne - Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej, Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Bydgoskiej oraz Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej.

Podpisane porozumienie pozwoli ugruntować dotychczasową współpracę między Politechniką a Inspekcją, m.in. w zakresie:  

  • organizacji kursów i szkoleń specjalistycznych oraz konsultacji
  • współorganizacja spotkań naukowych, seminariów, sympozjów, konferencji, wystaw i szkoleń
  • odbywanie praktyk lub staży krótkoterminowych
  • upowszechnianie wiedzy dotyczącej przepisów i wymagań jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
  • podnoszenia i wymiany wiedzy w aspekcie możliwości przeciwdziałania fałszowaniu żywności.

Uczelnię reprezentował Rektor, prof. Marek Adamski, Dziekan Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii, dr hab. inż. Barbara Breza-Boruta, prof. PBŚ oraz dr hab. inż. Joanna Lemanowicz, prof. PBŚ. Z ramienia Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Bydgoszczy obecni byli mgr inż. Waldemar Sieńko - Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz mgr inż. Magdalena Spryszyńska – zastępca kierownika w Wydziale Organizacyjno-Administracyjnym.

Wspólne działania zapewnią wysoką jakość kształcenia co zaowocuje przygotowaniem studentów do wejścia na rynek pracy jako ekspertów w obszarze kontroli jakości żywności.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}