W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ważny temat - pochodzenie mięsa

Baner kontrola mięsa

Ważny temat - pochodzenie mięsa, które kupujemy? IJHARS rozszerzona akcja kontrolna na targowiskach i drugorzędnych

Mieso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponowne sprawdzenie, czy podawana przez informację o spożyciu mięsa jest rzetelna.

Podczas już kontrolowanego znakowania sygnału ostrzegawczego IJHARS był podłączony do innego niż sklepy wielkopowierzchniowe. Kontrole zostały przeprowadzone w 2025 roku na terenie całego kraju, w 129 podmiotach odpowiedzialnych za asortymentu mięsnego . Inspektorzy IJHARS odwiedzili:

  • 56 sklepów mięsnych,
  • 35 sklepów wielobranżowych,
  • 23 targowiska,
  • 15 sklepów wielkopowierzchniowych.

W przypadku lokalizacji inspektorzy sprawdzania oznakowania 450 partii czerwonego o masie prawie 3 ton . Sprawdzanie, czy wydanie jest wydane przez licencję z dokumentacją oraz informacje o pochodzeniu, są zgodne z wymaganiami określonymi w przepisach.

Inspektorzy odnotowali w 52 podmiotach , co stanowi 40,3% ogółu skontrolowanych. Najgorzej znakowanie wypadło na targowiskach – w co drugie miejsce było inne.

Wśród skontrolowanych produktów 15 części produktów końcowych były jako „Produkt Polski”. Inspektorzy nie mają zastrzeżeń dotyczących tych informacji.

Z uwagi na ryzyko oznakowania inspektorzy IJHARS zakwestionowali 172 strony (38,2%). Inaczej jest w przypadku części 7 pochodzenia jako „polskie” , co do miejsca chowu i uboju, inspektorzy zidentyfikowani, że informacje dotyczące kraju pochodzenia, należą do etykiecie, były nieprawdziwe:

  • 5 – część tam miejsce chowu i uboju była Hiszpania,
  • 1 część – gdzie chów i ubój zwierząt w Niemczech,
  • 1 część – tam chów dzieje się w Niemczech, a tylko ubój w Polsce.

Dla porównania, podczas kontroli przeprowadzonej przez IJHARS w marcu 2025 roku, zastosowanie nieprawdziwych informacji o polskim pochodzeniu inspektorzy zidentyfikowani w 26 przypadkach.

Pozostałe wnioski dotyczące oceny w wydaniu 2025 roku do m.in.:

  • zupełny brak informacji o pochodzeniu i przedstawianiu flagi państwa pochodzenia – 127,
  • brak dystrybucji, z którego pochodzi dany element mięsa – 62 partie,
  • sprzedaż mięsa przeterminowanego – 4 strony.

Wobec nieuczciwych handlowców są stosowane postępowanie w związku z podejrzeniem zafałszowania żywności i wymierzania stosownych kar spożywczych.

Dostrzegając to, co jest wysokie, nieprawidłowo kontrolowane przez partie naczelne oraz główne dwa kontrolerów, których inspektorzy identyfikują inne, IJHARS w czasie rozumowania i opublikowania na stronie www oraz w mediach społecznościowych przewodników. Materiał będzie dostarczany jako źródło dla producentów oraz znakowanie mięsa, co należy określić w jaki sposób.

Źródło: GIJHARS

 

 

{"register":{"columns":[]}}