Ważny temat - pochodzenie mięsa
Ważny temat - pochodzenie mięsa, które kupujemy? IJHARS rozszerzona akcja kontrolna na targowiskach i drugorzędnych
Mieso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponowne sprawdzenie, czy podawana przez informację o spożyciu mięsa jest rzetelna.
Podczas już kontrolowanego znakowania sygnału ostrzegawczego IJHARS był podłączony do innego niż sklepy wielkopowierzchniowe. Kontrole zostały przeprowadzone w 2025 roku na terenie całego kraju, w 129 podmiotach odpowiedzialnych za asortymentu mięsnego . Inspektorzy IJHARS odwiedzili:
- 56 sklepów mięsnych,
- 35 sklepów wielobranżowych,
- 23 targowiska,
- 15 sklepów wielkopowierzchniowych.
W przypadku lokalizacji inspektorzy sprawdzania oznakowania 450 partii czerwonego o masie prawie 3 ton . Sprawdzanie, czy wydanie jest wydane przez licencję z dokumentacją oraz informacje o pochodzeniu, są zgodne z wymaganiami określonymi w przepisach.
Inspektorzy odnotowali w 52 podmiotach , co stanowi 40,3% ogółu skontrolowanych. Najgorzej znakowanie wypadło na targowiskach – w co drugie miejsce było inne.
Wśród skontrolowanych produktów 15 części produktów końcowych były jako „Produkt Polski”. Inspektorzy nie mają zastrzeżeń dotyczących tych informacji.
Z uwagi na ryzyko oznakowania inspektorzy IJHARS zakwestionowali 172 strony (38,2%). Inaczej jest w przypadku części 7 pochodzenia jako „polskie” , co do miejsca chowu i uboju, inspektorzy zidentyfikowani, że informacje dotyczące kraju pochodzenia, należą do etykiecie, były nieprawdziwe:
- 5 – część tam miejsce chowu i uboju była Hiszpania,
- 1 część – gdzie chów i ubój zwierząt w Niemczech,
- 1 część – tam chów dzieje się w Niemczech, a tylko ubój w Polsce.
Dla porównania, podczas kontroli przeprowadzonej przez IJHARS w marcu 2025 roku, zastosowanie nieprawdziwych informacji o polskim pochodzeniu inspektorzy zidentyfikowani w 26 przypadkach.
Pozostałe wnioski dotyczące oceny w wydaniu 2025 roku do m.in.:
- zupełny brak informacji o pochodzeniu i przedstawianiu flagi państwa pochodzenia – 127,
- brak dystrybucji, z którego pochodzi dany element mięsa – 62 partie,
- sprzedaż mięsa przeterminowanego – 4 strony.
Wobec nieuczciwych handlowców są stosowane postępowanie w związku z podejrzeniem zafałszowania żywności i wymierzania stosownych kar spożywczych.
Dostrzegając to, co jest wysokie, nieprawidłowo kontrolowane przez partie naczelne oraz główne dwa kontrolerów, których inspektorzy identyfikują inne, IJHARS w czasie rozumowania i opublikowania na stronie www oraz w mediach społecznościowych przewodników. Materiał będzie dostarczany jako źródło dla producentów oraz znakowanie mięsa, co należy określić w jaki sposób.
Źródło: GIJHARS