O podmiocie
Na mocy ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz.U. z 2001 r. Nr 5 poz.44) utworzona została
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Ustawa weszła w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
Inspekcja powstała z połączenia dwóch jednostek kontrolnych:
Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolno - Spożywczych, realizującej zadania w zakresie kontroli skupu, przetwórstwa, składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych i środków do produkcji rolnej na rynku krajowym oraz Centralnego Inspektoratu Standaryzacji., który kontrolował artykuły rolno-spożywcze w obrocie z zagranicą.
Zadania Inspekcji
Zgodnie z art. 17 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych do zadań Inspekcji należy:
- Nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, a w szczególności:
- kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę,
- kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych sprowadzanych z zagranicy, w tym kontrola graniczna tych artykułów,
- dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
- powiadamianie podpunktu krajowego punktu kontaktowego w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (system RASFF) o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno-spożywczych,
- kontrola artykułów rolno-spożywczych posiadających zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenia geograficzne, oznaczenia pochodzenia albo świadectwa dla artykułów rolno-spożywczych o szczególnym charakterze oraz współpraca z jednostkami sprawującymi taką kontrolę w innych państwach,
- kontrola żywności w rolniczym handlu detalicznym.
- Kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych.
- Współpraca z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji, urzędami centralnymi, policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz państwowymi jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa.
- Współpraca z jednostkami organizacyjnymi pełniącymi funkcję agencji płatniczych w zakresie realizacji Wspólnej Polityki Rolnej.
- Współpraca lub uczestnictwo w międzynarodowych organizacjach zajmujących się jakością handlową artykułów rolno-spożywczych oraz międzynarodowym obrotem artykułami rolno-spożywczymi.
- Udzielanie informacji i szkolenie w zakresie przepisów i wymagań dotyczących jakości handlowej lub ustalania klas jakości handlowej oraz metod i badań artykułów rolno-spożywczych.
- Współpraca z urzędowymi jednostkami kontrolnymi w innych państwach w zakresie jakości handlowej artykułów rolno spożywczych, w tym wymienianie informacji lub próbek artykułów rolno-spożywczych.
- Wykonywanie innych zadań określonych w przepisach odrębnych.
Materiały
Schemat procedur kontrolischematKontroli-1.pdf 0.17MB