IJHARS prelegentem Akademii Młodych Serc Politechniki Opolskiej
29.05.2025
29.05.2025 r. opolscy seniorzy z Akademii Młodych Serc Politechniki Opolskiej zamiast na grecką wyspę, wyruszyli na godzinną wyprawę do świata oliwy z oliwek! Przewodniczkami tej smakowitej ekspedycji były Katarzyna Kantek-Sobolska z WIJHARS w Opolu oraz doktor inżynier Ewa Polańczyk z Katedry Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych Politechniki Opolskiej.
Podczas prezentacji o wdzięcznym i ostrzegawczym tytule „Nie taka oliwa extra, jak ją sprzedają”, seniorki i seniorzy dowiedzieli się o kulisach badania jakości oliwy oraz poznali wyniki kontroli Inspekcji z lat 2021-2023.
Od wielu lat współpracujemy z Wojewódzkim Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Bardzo cenimy sobie tą współpracę. W ramach jednego z naszych roboczych spotkań powstała inicjatywa przeanalizowania wyników badań dotyczących jakości oliwy z oliwek i właśnie na podstawie tych wyników powstała nasza prezentacja, którą mam przyjemność poprowadzić z Panią Katarzyną Kantek-Sobolską powiedziała dr inż. Ewa Polańczyk.
Zwieńczeniem spotkania była dyskusja – żywa niczym ognista oliwa z papryczką chili. Uczestnicy dzielili się wrażeniami, pytali, komentowali, a niektórzy cichaczem sprawdzali w telefonie, co mają w kuchennej szafce...
Mam nadzieję, że nasza prezentacja pozwoli naszym Seniorom dokonywać świadomych wyborów podczas zakupu oliwy powiedziała Katarzyna Kantek-Sobolska.
Krótką relację z wydarzenia można zobaczyć tutaj: https://fb.watch/zY-uOqjIT7/