Nowe możliwości zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus
26.09.2025
Z dniem 18 września 2025 r. weszły w życie zmiany w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące środków zwalczania bakterii Clavibacter sepedonicus oraz Ralstonia solanacearum. Nowelizacja przepisów rozszerza wachlarz możliwości zagospodarowania bulw ziemniaków, które zostały uznane za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus.
Zgodnie z wprowadzonymi zmianami, ziemniaki uznane za prawdopodobnie zakażone tą bakterią mogą być przeznaczone do konsumpcji, pod warunkiem, że będą sprzedawane bezpośrednio przez producenta do:
- Podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, zajmujących się przechowywaniem, pakowaniem, sortowaniem lub transportem bulw ziemniaka na terenie Polski.
- Podmiotów niezarejestrowanych, prowadzących sprzedaż detaliczną ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców.
Sprzedaż tych ziemniaków musi być potwierdzona fakturą. Dodatkowo, odbiorcy zobowiązani są spełniać następujące kryteria:
- prowadzić sprzedaż w stałej lokalizacji (wyklucza się handel obwoźny lub obnośny, np. na targowiskach);
- nie zawierać umów na odległość (np. sprzedaż ziemniaków przez Internet);
- zapewnić prawidłowe unieszkodliwianie resztek powstałych w wyniku przechowywania, pakowania, sortowania lub transportu ziemniaków, tak aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii Clavibacter sepedonicus.
Zmiany w przepisach mają na celu ułatwienie producentom zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone, przy jednoczesnym zachowaniu wysokich standardów i wymogów bezpieczeństwa fitosanitarnego.