Powrót

Nowe możliwości zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus

26.09.2025

Bulwy młodych ziemniaków w ujęciu z bliska.

Z dniem 18 września 2025 r. weszły w życie zmiany w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące środków zwalczania bakterii Clavibacter sepedonicus oraz Ralstonia solanacearum. Nowelizacja przepisów rozszerza wachlarz możliwości zagospodarowania bulw ziemniaków, które zostały uznane za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus.

Zgodnie z wprowadzonymi zmianami, ziemniaki uznane za prawdopodobnie zakażone tą bakterią mogą być przeznaczone do konsumpcji, pod warunkiem, że będą sprzedawane bezpośrednio przez producenta do:

  1. Podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, zajmujących się przechowywaniem, pakowaniem, sortowaniem lub transportem bulw ziemniaka na terenie Polski.
  2. Podmiotów niezarejestrowanych, prowadzących sprzedaż detaliczną ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców.

Sprzedaż tych ziemniaków musi być potwierdzona fakturą. Dodatkowo, odbiorcy zobowiązani są spełniać następujące kryteria:

  • prowadzić sprzedaż w stałej lokalizacji (wyklucza się handel obwoźny lub obnośny, np. na targowiskach);
  • nie zawierać umów na odległość (np. sprzedaż ziemniaków przez Internet);
  • zapewnić prawidłowe unieszkodliwianie resztek powstałych w wyniku przechowywania, pakowania, sortowania lub transportu ziemniaków, tak aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii Clavibacter sepedonicus.

Zmiany w przepisach mają na celu ułatwienie producentom zagospodarowania ziemniaków uznanych za prawdopodobnie zakażone, przy jednoczesnym zachowaniu wysokich standardów i wymogów bezpieczeństwa fitosanitarnego.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}