Powrót

Rolnictwo z misją - integrowana ochrona roślin w praktyce

18.08.2025

po lewej czerwona maszyna rolniczna na ktrorej stoi zielona maskotka, po prawej ciemne szklane butelki stojące na stole

W dzisiejszych czasach coraz większe znaczenie zyskują gospodarstwa rolne, które łączą tradycyjne wartości z nowoczesnymi technologiami. Przykładem takiego podejścia jest gospodarstwo rolne Państwa Kuchtów, położone na terenie powiatu Tarnobrzeskiego. Właściciele prowadzą produkcję roślinną i uprawiają m.in. len, kukurydzę, rzepak i słonecznik. Państwo Kuchtowie rolnictwem zajmują się od trzech pokoleń i jak sami podkreślają: „Dla nas rolnictwo to nie tylko zawód, ale też misja”.

Producenci są zwolennikami zrównoważonego rolnictwa i w trosce o środowisko naturalne wykorzystują nowoczesne technologie i systemy upraw. W roku bieżącym zgłosili ok. 50% swoich upraw do systemu Integrowanej Produkcji, który umożliwia uzyskanie płodów o wysokich walorach odżywczych. W celu ograniczenia stosowania środków ochrony roślin, w gospodarstwie wykonywane jest mechaniczne zwalczanie chwastów przy użyciu specjalistycznego sprzętu rolniczego wyposażonego w system GPS. Stosowana jest również biologiczna ochrona upraw, polegająca na wykorzystaniu organizmów pożytecznych do ochrony roślin np. przed chorobami grzybowymi. Do siewu roślin używany jest wyłącznie kwalifikowany materiał siewny, zapewniający wysoką jakość oraz zdrowotność roślin. Również nawożenie upraw prowadzone jest w oparciu o aktualne i regularnie przeprowadzane analizy gleby.

Państwo Kuchtowie swoją wiedzę oraz zamiłowanie do rolnictwa wykorzystali do stworzenia rodzimego produktu, który może z powodzeniem konkurować z produktami sprowadzanymi z innych krajów. Rodzina od dwóch lat zajmuje się produkcją olejów tłoczonych na zimno z własnych nasion: słonecznika, rzepaku i lnu. Ten w 100% naturalny olej może stanowić doskonałą alternatywę dla oliwy z oliwek – eliksiru zdrowia i urody, który przecież musi być importowany. Jak podkreślają rolnicy, ich celem było stworzenie produktu finalnego, który będzie od początku do końca wytworzony w ich gospodarstwie, aby inni mogli dosłownie dotknąć ich pracy i poczuć to, czym się zajmują. Swoją ofertą chcieli wyróżnić się na rynku, stworzyli produkt w odpowiedzi na negatywne zjawiska w rolnictwie i pogarszającą się dochodowość produkcji. Podkreślają, że cały proces produkcji jest zamknięty, bez odpadów, na czym bardzo im zależało. Tłoczenie na zimno odbywa się za pomocą specjalnej maszyny, a wytłoczyny (makuch), które powstają w tym procesie są wykorzystywane na paszę dla zwierząt. Butelki są zwrotne, natomiast prąd wykorzystywany w produkcji pochodzi z własnej instalacji fotowoltaicznej. Producenci są dumni, że nie zanieczyszczają niepotrzebnie cennego środowiska.

Oleje naturalne firmują swoim nazwiskiem, dlatego od początku do końca chcieli mieć nad wszystkim kontrolę. Ich produkt zyskuje coraz większe zainteresowanie, a klienci podkreślają ogromne walory smakowe i zdrowotne „oliwy”. Gospodarstwo Kuchtów to przykład, że możliwe jest pogodzenie zrównoważonego rolnictwa z wymaganiami nowoczesnego rynku – w zgodzie z tradycją, naturą i oczekiwaniami współczesnych konsumentów.

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}