Powrót

Święto Pieczonego Ziemniaka w Brzózie Królewskiej

12.09.2025

Sterta upieczonych w ognisku ziemniaków w popiele. Na nich na drewienku siedzi zielona okrągła maskotka. Z tylu pali się nieduże ognisko.

‘’Święto Pieczonego Ziemniaka’’ to obyczajowe święto obchodzone jesienią, nawiązujące do tradycji wykopków i pieczenia ziemniaków w ognisku jako nagrody za ciężką pracę.

Takie wydarzenie miało miejsce 31 sierpnia 2025 r. w Parku Wiejskim w Brzózie Królewskiej. Zgromadziło licznie mieszkańców i zaproszonych gości. Wydarzenie promowało tradycyjną kuchnię, zdrową żywność oraz potrawy z wykorzystaniem ziemniaka jako wszechstronnego produktu.

Głównymi atrakcjami imprezy były występy artystyczne, konkursy Kół Gospodyń Wiejskich, biesiada przy ognisku i degustacja pieczonych ziemniaków.

Teren Parku Wiejskiego wypełniony był stoiskami gastronomicznymi i stoiskami promocyjno- informacyjnymi.

Swoje stoisko promocyjno-informacyjne zaprezentowali pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Rzeszowie Oddział w Leżajsku. Tematycznie do wydarzenia pracownicy przybliżyli zainteresowanym zasady przemieszczania i obrotu ziemniakami oraz przekazali materiały informacyjno-edukacyjne dotyczące działalności Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

W ramach kampanii #PlantHealth4Life# - ogólnoeuropejskiej inicjatywy na rzecz ochrony zdrowia roślin w wydarzeniu uczestniczyła maskotka PESTY, która czuwała nad zdrowotnością ziemniaków nawet tych upieczonych w ognisku. Degustujący pieczonego ziemniaka mieli pewność, że do ogniska trafiły tylko  zdrowe ziemniaki i od zarejestrowanych producentów.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}