Udział przedstawicieli WIORiN w posiedzeniu Rady Powiatowej Podkarpackiej Izby Rolniczej w Strzyżowie
07.04.2025
W Domu Kultury Sokół w Strzyżowie odbyło się posiedzenie Rady Powiatowej Podkarpackiej Izby Rolniczej, którą prowadził Przewodniczący Powiatowej Rady PIR Pan Jerzy Bator.
W posiedzeniu wzięli udział: Wójt Gminy Wiśniowa – Marcin Kut, Wójt Gminy Czudec Andrzej Ślipski, delegaci Powiatowej Rady PIR z poszczególnych gmin powiatu strzyżowskiego, przedstawiciele Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Rzeszowie, Towarzystwa Ubezpieczeń Wzajemnych TUW w Rzeszowie, Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Strzyżowie, Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Strzyżowie oraz Powiatowy Lekarz Weterynarii w Strzyżowie.
W spotkanu wziął udział również kierownik Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Rzeszowie Oddział w Strzyżowie, który omówił występowanie i szkodliwość kwarantannowych chorób występujących w uprawie ziemniaków, to jest bakteriozy pierścieniowej ziemniaka (Clavibacter sepedonicus) i śluzaka (Ralstonia solanacearum).
Poziom porażenia krajowych upraw ziemniaka przez bakteriozę pierścienioową ziemniaka należy do najwyższych w Europie. W związku z tym wszystkie partie ziemniaków eksportowane do krajów Unii Europejskiej muszą być oznakowane paszportami roślin, które poświadczają zdrowotność bulw. W eksporcie do krajów trzecich obowiązującym dokumentem potwierdzającym zdrowotność eksportowanych ziemniaków jest świadectwo fitosanitarne. Wymienione powyżej dokumenty wydawane są przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Przyczyną porażenia plantacji ziemniaków przez bakteriozę pierścieniową ziemniaka i śluzaka bardzo często jest wysadzanie bulw ziemniaka o nieznanej zdrowotności w ramach tzw. samozaopatrzenia. Od dnia 26 lutego 2025 r. obowiązuje rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz.U z 2025 r.poz.175) na podstawie którego opłaty za pobranie prób i za badania laboratoryjne ziemniaków przeznaczonych do sadzenia innych niż sadzeniaki pod kątem występowania wyżej wymienionych bakterii obniża się o 90%. Pomoc może uzyskać każdy podmiot, który złoży stosowne oświadczenie i posiada status mikro, małego lub średniego przedsiębiorstwa.