W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Udział Dyrekcji WIOŚ w Rzeszowie w szkoleniu pn. „Bieżące zagrożenia pryszczycą”

14.04.2025

Wojewoda przemawia na szkoleniu w Boguchwale.

W Polsce nie ma pryszczycy i na chwilę obecną nie ma podejrzeń tej choroby. Niestety ta niebezpieczna dla zwierząt choroba występuje w bliskim sąsiedztwie na terenie Słowacji oraz na Węgrzech. Z uwagi na to, konieczne są działania prowadzone przez polskie służby i inspekcje zarówno na granicach, jak i na terenie kraju, w celu prewencyjnego zapewnienia bezpieczeństwa.

W dniu 14 kwietnia br. w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego odbyło się szkolenie zorganizowane przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Podkarpacką Izbę Rolniczą oraz Wojewódzki Inspektorat Weterynarii, w związku z zagrożeniem pryszczycą.

W spotkaniu udział wzięła Pani Teresa Kubas–Hul – Wojewoda Podkarpacki. Prelegentem był Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii – dr hab. Mirosław Welz, który omówił źródła i drogi zakażenia pryszczycą, procedury administracyjne przy stwierdzaniu pryszczycy, objawy tej choroby oraz zasady jej zwalczania.

W szkoleniu uczestniczyli hodowcy bydła z terenu Podkarpacia, przedstawiciele weterynarii, samorządu rolniczego i doradcy rolni. Ze strony WIOŚ w Rzeszowie w szkoleniu udział wziął Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska – Pan Sławomir Krygowski oraz Zastępca Podkarpackiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska – Pan Wiesław Rygiel.

Pryszczyca to jedna z najbardziej zaraźliwych chorób bydła, owiec, kóz, świń i innych zwierząt parzystokopytnych (np. jeleni, saren i dzików). Jej rozprzestrzenianie się jest możliwe nie tylko podczas kontaktu między zwierzętami, ale także wraz z mlekiem, mięsem i innymi produktami pochodzącymi od zakażonych zwierząt. Dlatego bardzo ważne są działania mające na celu stosowanie środków zapobiegawczych, stosowane przez hodowców bydła i trzody chlewnej, m.in.:

  • niewprowadzanie do gospodarstw zwierząt o nieznanym stanie zdrowia,
  • ograniczanie kontaktów zwierząt między stadami,
  • dochowywanie zasad bioasekuracji itp.

 

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}