W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Badania żywności, żywienia i przedmiotów użytku

Wykonywane badania:

Mięso, podroby i produkty mięsne, drób, podroby i produkty drobiarskie
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 oC metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Obecność Campylobacter spp. - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i mikroskopowym)
  • Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Zawartość azotynów i azotanów
  • Tłuszcz
  • Organoleptyka

Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Ryby, owoce morza i ich przetwory
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Organoleptyka

Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Osoby do kontaktu:

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Mleko i produkty mleczne
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae  w temp. 37 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Obecność gronkowców koagulazododatnich- metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Enterobacteriaceae- metoda NPL
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli- metoda NPL
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Aflatoksyna M1
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Witamina C
  • Zawartość azotanów i azotynów
  • Białko
  • Tłuszcz
  • Organoleptyka


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek
Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Osoby do kontaktu: 

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Ziarna zbóż i przetwory zbożowo mączne
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży - metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Liczba drobnoustrojów - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Mikotoksyny (ochratoksyna A, deoksyniwalenol DON, zearalenon ZEA, toksyna T-2 i HT-2, fumonizyny, aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2), cytrynina
  • Alkaloidy tropanowe – zawartość atropiny i skoplaminy
  • Zawartość alkaloidów sporyszu
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, nikiel, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Witamina C
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne, ferromagnetyczne)
  • Białko
  • Tłuszcz
  • Organoleptyka

Zawartość przetrwalników buławinki czerwonej


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Słodycze i wyroby cukiernicze
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Witamina C
  • Barwniki : E102 Tartrazyna, E104 Żółcień chinolinowa, E110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF, E122 Azorubina, Karmoizyna, E123 Amarant, E124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R, E127 Erytrozyna, E129 Czerwień Allura AC, E131 Błękit patentowy V, E132 Indygotyna, Indygokarmina, E133 Błękit brylantowy FCF, E142 Zieleń S, Czerń brylantowa BN, Czerń PN (wyłącznie cukierki twarde)


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Warzywa i przetwory warzywne
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Zawartość azotanów i azotynów
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne);dotyczy warzyw suszonych
  • Witamina C
  • Organoleptyka


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Owoce i przetwory owocowe
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus- metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Mikotoksyny (ochratoksyna A, patulina, aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne,)
  • Składniki mineralne : wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo
  • Witamina C
  • Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) i siarczyny
  • Organoleptyka


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Wody mineralne i napoje bezalkoholowe
Badania akredytowane:
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni  – metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Bakterie  z grupy coli – metoda filtracji membranowej
  • Escherichia coli – metoda filtracji membranowej
  • Pseudomonas aeruginosa – metoda filtracji membranowej
  • Enterokoki – metoda filtracji membranowej
  • Liczba clostridiów redukujących siarczyny  / w tym spory /– metoda filtracji membranowej

Badanie nieakredytowane:

  • Liczba drobnoustrojów – metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Witamina C
  • Barwniki : E102 Tartrazyna, E104 Żółcień chinolinowa, E110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF, E122 Azorubina, Karmoizyna, E123 Amarant, E124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R, E127 Erytrozyna, E129 Czerwień Allura AC, E131 Błękit patentowy V, E132 Indygotyna, Indygokarmina, E133 Błękit brylantowy FCF, E142 Zieleń S, Czerń brylantowa BN, Czerń PN
  • Organoleptyka


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Napoje alkoholowe
Badania akredytowane:
  • Zawartość metanolu
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Barwniki : E102 Tartrazyna, E104 Żółcień chinolinowa, E110 Żółcień pomarańczowa S, żółcień pomarańczowa FCF, E122 Azorubina, Karmoizyna, E123 Amarant, E124 Czerwień koszenilowa, Pąs 4R, E127 Erytrozyna, E129 Czerwień Allura AC, E131 Błękit patentowy V, E132 Indygotyna, Indygokarmina, E133 Błękit brylantowy FCF, E142 Zieleń S, Czerń brylantowa BN, Czerń PN
  • Mikotoksyny : ochratoksyna A
  • Zawartość cyjanowodoru
  • Zawartość karbaminianu etylu


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce
Badania akredytowane:
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Zawartość związków polarnych
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Zawartość kwasu erukowego
  • Liczba kwasowa
  • Liczba nadtlenkowa
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Zawartość i wykrywanie obecności barwników Sudan I-IV, Para Redu i Biksyny


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Zioła, przyprawy
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni i drożdży - metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Mikotoksyny (ochratoksyna A,  aflatoksyna B1 i suma aflatoksyn B1, B2, G1 i G2)
  • Zawartość alkaloidów tropanowych (skopolamina i atropina)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
  • Zawartość i wykrywanie obecności barwników Sudan I-IV, Para Redu i Biksyny
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne,)
  • Organoleptyka


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Kawa, herbata, kakao, herbatki owocowe i ziołowe
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni i drożdży - metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Mikotoksyny: ochratoksyna A
  • Zawartość alkaloidów tropanowych (skopolamina i atropina)
  • Szkodniki i ich pozostałości
  • Zanieczyszczenia (organiczne, nieorganiczne, mineralne, ferromagnetyczne)
  • Organoleptyka


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Wyroby garmażeryjne
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli- metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37 0C- metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30 0C - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Organoleptyka


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Koncentraty spożywcze
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni i drożdży -metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach)
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Zawartość witaminy C


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba  Enterobacteriaceae  w temp. 37oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba Enterobacteriaceae- metoda NPL
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba bakterii z grupy coli - metoda NPL
  • Liczba β-glukoronidazo dodatnich Escherichia coli - metoda płytkowa  (posiew wgłębny)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba przypuszczalnych Bacillus cereus - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba pleśni i drożdży - metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Obecność Cronobacter spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Mikotoksyny (aflatoksyna M1, ochratoksyna A, deoksyniwalenol DON, zearalenon ZEA, toksyna T-2 i HT-2, fumonizyny, aflatoksyna B1, patulina), cytrynina
  • Alkaloidy tropanowe – zawartość atropiny i skoplaminy
  • Zawartość alkaloidów sporyszu
  • Zawartość azotanów i azotynów
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Zawartość witaminy C
  • Białko
  • Tłuszcz
  • Organoleptyka


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Suplementy diety
Badania akredytowane:
  • Obecność Salmonella spp. – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym i serologicznym
  • Obecność Listeria monocytogenes – metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Liczba Listeria monocytogenes  -  metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich - metoda płytkowa (posiew powierzchniowy)
  • Liczba bakterii z grupy coli w temp.30oC - metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Liczba pleśni i drożdży - metoda płytkowa  (posiew powierzchniowy)
  • Zawartość metali szkodliwych dla zdrowia: ołów, kadm, arsen, rtęć, cyna (dotyczy produktów w puszkach), nikiel
  • Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) - benzo[a]pirenu oraz sumy benzo[a]pirenu, benz [a]antracenu, benzo[b]fluorantenu i chryzenu
  • Substancje konserwujące: kwas sorbowy i jego sole w przeliczeniu na kwas sorbowy oraz kwas benzoesowy i jego sole w przeliczeniu na kwas benzoesowy
  • Mikotoksyny: cytrynina
  • Substancje słodzące : acesulfam K, aspartam, sacharyna i jej sole
  • Zawartość witaminy C
  • Udział procentowy kwasów omega-3
  • Białko
  • Tłuszcz


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Badania akredytowane:
  • Migracja globalna do płynów modelowych (alkohol etylowy, kwas octowy, izooktan, woda)
  • Migracja specyficzna do płynu modelowego TENAX
  • Zawartość pierwszorzędowych amin aromatycznych
  • Ekstrahowalny formaldehyd ( z melaminy)
  • Formaldehyd w wyciągu wodnym (papier i tektura)
  • Migracja kadmu i ołowiu (naczynia ceramiczne, naczynia krzemianowe inne niż ceramiczne)
  • Organoleptyka


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

Kosmetyki
Badania akredytowane:
  • Liczba drobnoustrojów -metoda płytkowa (posiew wgłębny)
  • Obecność Pseudomonas aeruginosa - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Obecność Staphylococcus aureus - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Obecność Candida albicans  - metoda hodowlana z potwierdzeniem biochemicznym
  • Zawartość wybranych środków konserwujących: estrów kwasu 4 hydroksybenzoesowego (metylparaben, etylparaben, propylparaben, izobutylparaben, butylparaben, benzylparaben) oraz 2 –fenoksyetanolu
  • Zawartość fluoru w pastach do zębów


Informacja o cenie: Cena za badania uzależniona jest od zakresu badań i liczby badanych próbek

Laboratorium przyjmuje zlecenia zewnętrzne, po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu warunków dostarczenia próbki do badania

 

Osoby do kontaktu:  

  • badania fizykochemiczne – kierownik Laboratorium Badania Żywności i Żywienia Agnieszka Rangosz
  • badania fizykochemiczne – kierownik Pracowni Badań Fizykochemicznych Joanna Gołąbek-Pobłocka
  • badania mikrobiologiczne – kierownik Pracowni Badań Mikrobiologicznych Ewa Bartoszewicz–Górczak

Materiały do pobrania na dole strony

 

Materiały

Zlecenie jednorazowe
F​_091​_e12.pdf 0.33MB
{"register":{"columns":[]}}