W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania.

30.08.2021

Bezpieczne grzybobranie

Jeśli wybierasz się na grzybobranie, zachowaj szczególne środki ostrożności.

Zbieraj wyłącznie grzyby, które znasz i co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne.

Wybieraj te okazy, które są dobrze wyrośnięte.

Korzystaj z atlasu grzybów, nie ryzykuj zatrucia.

Nie identyfikuj grzybów za pomocą smaku.

Nie podawaj ich małym dzieciom.

Nie kupuj z nieznanego źródła.

Jeśli masz wątpliwości, zbieraj tylko grzyby rurkowe (te z „siateczką", "gąbką" pod kapeluszem) - trujące odmiany grzybów rurkowych występują w Polsce niezwykle rzadko, a ewentualne zatrucia nie są śmiertelne. Przed przygotowaniem jeszcze raz dokładnie im się przyjrzyj, w razie wątpliwości wyrzuć.

Bóle głowy, nudności, biegunka i wymioty po spożyciu grzybów mogą świadczyć o zatruciu. Jeśli zauważysz u siebie lub bliskiej osoby takie objawy, natychmiast zgłoś się do lekarza.

W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku można skorzystać z bezpłatnych porad grzyboznawców (od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30- 15:00, w budynku nr 4 - Laboratorium Badania Żywności i Żywienia, ul. Hoene-Wrońskiego 5).

{"register":{"columns":[]}}