W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Badania Żywności

Laboratorium Badań Żywności

mgr Katarzyna Trzaskacz

Laboratorium Badań Żywności zajmuje sie zapewnieniem bezpieczeństwa żywności, wykonuje badania w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.

W skład Laboratorium wchodzą:

  • Pracownia Badań Pozostałości Pestycydów w Żywności;
  • Pracownia Badań Metali;
  • Pracownia Badań Fizykochemicznych Żywności;
  • Pracownia Badań Mikrobiologicznych Żywności;
  • Pracownia Badań Sensorycznych Żywności;

 

Badania obejmują:

- oznaczania pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego,

- oznaczania zawartości metali w żywności,

- oznaczania zawartości mikotoksyn w żywności,

- oznaczania zawartości substancji dodatkowych w żywności,

- oznaczania składników mineralnych w żywności wzbogacanej i suplementach diety,

- badania mikrobiologiczne żywności i próbek środowiskowych z obszarów produkcji żywności i obrotu żywności,

- analizę sensoryczną wybranych produktów żywnościowych.

 

Materiały

Lista akredytowanych działań-badań zawartości mikotoksyn w żywności nr 21 z 09.06.2025 r.
Lista​_akredytowanych​_działań-badań​_zawartości​_mikotoksyn​_w​_żywności​_nr​_21​_z​_09062025.pdf 0.59MB
Lista akredytowanych działań-badań zawartości barwników w żywności nr 10 z 09.06.2025 r.
Lista​_akredytowanych​_działań-badań​_zawartości​_barwników​_w​_żywności​_nr​_10​_z​_09062025.pdf 0.17MB
Lista badań pozostałości pestycydów w żywności nr 80 z dn. 25.08.2025 r.
Lista​_badań​_pozostałości​_pestycydów​_w​_żywności​_nr​_80​_z​_25082025.pdf 19.90MB
Lista akredytowanych działań-badań zawartości metali w żywności nr 30 z 14.08.2025 r.
Lista​_akredytowanych​_działań-badań​_zawartości​_metali​_w​_żywności​_nr​_30​_z​_14082025.pdf 1.21MB
Lista akredytowanych działań-badań oznaczania obecności i lioczby mikroorganizmów w żywności nr 14 z 22.09.2025 r.
Lista​_akredytowanych​_działań-badań​_oznaczania​_obecności​_i​_liczby​_mikroorganizmów​_w​_żywności​_OPOLE​_nr​_14​_z​_22092025.pdf 0.76MB
Lista badań analizy sensorycznej produktów żywnościowych (zakres elastyczny) z dn. 06-12-2023 r.
Lista​_badań​_analizy​_sensorycznej​_produktów​_żywnościowych​_z​_06122023.pdf 0.23MB
{"register":{"columns":[]}}