Badania Żywności
Laboratorium Badań Żywności
mgr Katarzyna Trzaskacz
Laboratorium Badań Żywności zajmuje sie zapewnieniem bezpieczeństwa żywności, wykonuje badania w ramach urzędowej kontroli i monitoringu.
W skład Laboratorium wchodzą:
- Pracownia Badań Pozostałości Pestycydów w Żywności;
- Pracownia Badań Metali;
- Pracownia Badań Fizykochemicznych Żywności;
- Pracownia Badań Mikrobiologicznych Żywności;
- Pracownia Badań Sensorycznych Żywności;
Badania obejmują:
- oznaczania pozostałości pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego,
- oznaczania zawartości metali w żywności,
- oznaczania zawartości mikotoksyn w żywności,
- oznaczania zawartości substancji dodatkowych w żywności,
- oznaczania składników mineralnych w żywności wzbogacanej i suplementach diety,
- badania mikrobiologiczne żywności i próbek środowiskowych z obszarów produkcji żywności i obrotu żywności,
- analizę sensoryczną wybranych produktów żywnościowych.
Materiały
Lista akredytowanych działań-badań zawartości mikotoksyn w żywności nr 21 z 09.06.2025 r.Lista_akredytowanych_działań-badań_zawartości_mikotoksyn_w_żywności_nr_21_z_09062025.pdf 0.59MB Lista akredytowanych działań-badań zawartości barwników w żywności nr 10 z 09.06.2025 r.
Lista_akredytowanych_działań-badań_zawartości_barwników_w_żywności_nr_10_z_09062025.pdf 0.17MB Lista badań pozostałości pestycydów w żywności nr 80 z dn. 25.08.2025 r.
Lista_badań_pozostałości_pestycydów_w_żywności_nr_80_z_25082025.pdf 19.90MB Lista akredytowanych działań-badań zawartości metali w żywności nr 30 z 14.08.2025 r.
Lista_akredytowanych_działań-badań_zawartości_metali_w_żywności_nr_30_z_14082025.pdf 1.21MB Lista akredytowanych działań-badań oznaczania obecności i lioczby mikroorganizmów w żywności nr 14 z 22.09.2025 r.
Lista_akredytowanych_działań-badań_oznaczania_obecności_i_liczby_mikroorganizmów_w_żywności_OPOLE_nr_14_z_22092025.pdf 0.76MB Lista badań analizy sensorycznej produktów żywnościowych (zakres elastyczny) z dn. 06-12-2023 r.
Lista_badań_analizy_sensorycznej_produktów_żywnościowych_z_06122023.pdf 0.23MB