Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Ochratoksyna A w rodzynkach
18.02.2025
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w rodzynkach określonych poniżej.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Producent: MAKAR BAKALIE SP Z O.O. SP.K., ul. Krakowska 74, 40-391 Katowice (zdjęcia produktów w załączniku)
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent poinformował swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczął procedurę wycofywania ww. produktów od swoich odbiorców.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.
Materiały
Szczegóły dotyczące produktówSzczegóły_dotyczące_produktu.docx 1.16MB