W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

ŻNIWA ZA PASEM

01.07.2022

Zbliża się okres żniw, na polach pojawiły się już pierwsze kombajny. W pamięci mamy zeszłoroczne pożary zbóż i ściernisk, których powierzchnia przekraczała nawet kilkadziesiąt hektarów. Apelujemy do wszystkich rolników o zachowanie ostrożności podczas zbiorów.

Zdjęcie przedstawia rozwijający się pożar zboża na pniu.

Przypominamy o przeprowadzeniu przeglądów gaśnic, by zapewnić ich sprawność w momencie zaistnienia pożaru. Pamiętajmy, by jak najprędzej zgłosić pożar na numer alarmowy 112 lub 998, aby samochody gaśnicze mogły możliwie szybko przybyć na miejsce pożaru. Apelujemy również by możliwie szybko wykonać podorywki na polach, z których plony zostaną zebrane jako pierwsze. Spowoduje to zapewnienie naturalnych, mineralnych barier, które ograniczą rozprzestrzenianie się pożaru. Dobrą praktyką jest również zapewnienie na polach ciągnika z pługiem, talerzówką lub agregatem, które już w pierwszej fazie będą mogły ograniczyć powierzchnię pożaru.

 

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów, podczas zbioru, transportu i składowania płodów rolnych należy:

 

1) stosować wskazania podane w instrukcjach obsługi przy eksploatacji maszyn rolniczych i innych z napędem;

2) stosować silniki elektryczne o odpowiednim do warunków pracy stopniu ochrony; minimalna odległość układu napędowego od stert, stogów i budynków o konstrukcji palnej powinna
wynosić 5 m;

3) ustawiać silniki spalinowe na podłożu niepalnym, w odległości co najmniej 10 m od stert, stogów lub budynków o konstrukcji palnej;

4) zabezpieczać urządzenia wydechowe silników spalinowych przed wylotem iskier;

5) zapewnić możliwość ewakuacji ludzi i sprzętu;

6) przechowywać niezbędne materiały pędne, w ilości nieprzekraczającej dobowego zapotrzebowania, w zamkniętych nietłukących się naczyniach, w odległości co najmniej 10 m od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych;

7) wyposażyć miejsca omłotów, stertowania i kombajnowania w gaśnice oraz w razie potrzeby w sprzęt służący do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru.

Zabronione jest palenie tytoniu przy obsłudze sprzętu, maszyn i pojazdów podczas zbiorów palnych płodów rolnych oraz ich transportu oraz używanie otwartego ognia i palenie tytoniu w odległości mniejszej niż 10 m od miejsca omłotów i miejsc występowania palnych płodów rolnych.

Pamiętajmy również o przepisach dotyczących sytuowanie stogów. Strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie przekracza powierzchni 1 000 m2 lub kubatury 5 000 m3.  Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:

1) od budynków wykonanych z materiałów:

a) palnych – 30 m,

b) niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym – 20 m;

2) od dróg publicznych i torów kolejowych – 30 m;

3) od dróg wewnętrznych i od granicy działki - 10 m;

4) od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia – 30 m;

5) od lasów i terenów zalesionych – 100 m;

6) między stertami, stogami i brogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe – 30 m.

Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}