Powrót

Baza izomerów trans w środkach spożywczych

10.12.2025

tłuszcze trans

Tłuszcze to jeden z podstawowych elementów zbilansowanej i zdrowej diety, jednak nie wszystkie mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Szczególnie niepożądane w diecie są tłuszcze trans - sztucznie utwardzane oleje roślinne, powstające w procesie uwodornienia, dzięki czemu z konsystencji płynnej przechodzą w stałą. Mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca, cukrzycy typu 2, stanów zapalnych, zaburzeń metabolicznych, a także powodują wzrost stężenia frakcji LDL („złego” cholesterolu), ale także obniżają poziom frakcji HDL („dobrego” cholesterolu). Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej „Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych”, która pełni funkcje informacyjno-edukacyjne, a korzystanie z jej zasobów umożliwia łatwy wgląd w asortyment produktów mogących być źródłem izomerów trans w diecie. Aktualnie e-Baza obejmuje dane dla prawie 1200 produktów z różnych kategorii podzielonych dodatkowo na kilka podkategorii i grup produktów. Korzystanie z bazy pozwala na sprawdzenie średniej (a także minimalnej i maksymalnej) zawartości izomerów trans w 100 g produktu, w porcji i w całym produkcie. Zasoby e-Bazy wspierają producentów w reformulacji receptur i spełnianiu norm prawnych oraz umożliwiają konsumentom w łatwy sposób sprawdzenie, jaka jest zawartość izomerów trans w poszczególnych produktach spożywczych, co z kolei daje szansę wyboru takich produktów, które albo nie zawierają w ogóle izomerów trans, albo zawierają ich stosunkowo niewiele.

Zachęcamy do korzystania z e-Bazy!

{"register":{"columns":[]}}